Volledig scherm
© Politie Lelystad

Politie geeft uitleg na 'hardhandig' optreden tegen lastig stel

Commotie op het Stationsplein in Lelystad dinsdagmiddag. Een man en een vrouw werden aangehouden omdat ze geen geldig vervoersbewijs hadden in de bus. Ook wilden zij niet hun legitimatie laten zien. De politie besloot daarop het duo te fouilleren. De vrouw viel de agenten aan, die haar daarop hebben aangehouden. Omstanders waren verontwaardigd door het optreden van de politie. 

De buschauffeur verzocht dinsdagmiddag het tweetal de bus te verlaten, maar het duo weigerde dat. Toen de politie eenmaal ter plaatse kwam, verliet het stel alsnog de bus. Beiden weigerden zich te legitimeren. 'Hoewel het tonen van je legitimatie in het openbaar vervoer een verplichting is, wilde de man hier niet aan meewerken', schrijft politie Lelystad op Facebook. 

Aangevallen

De politie besloot het duo te fouilleren, maar dat liep anders. Toen ze de man wilden controleren werden de agenten aangevallen door de vrouw. De vrouw is aangehouden, maar ze verzette zich hevig. Daarnaast was de politie druk met het op afstand houden van omstanders, deze wilden zich met de zaak bemoeien, aldus de politie. 

Onbegrip

Het duo is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie zette dit bericht op Facebook naar aanleiding van alle commotie bij het station toen het incident plaatsvond. 'Door omstanders werd er verontwaardigd gereageerd op het optreden van de politie. Dit is de begrijpen als men de aanleiding niet heeft meegekregen. Het is voor ons onmogelijk om ter plaatse aan iedereen tekst en uitleg te geven, dus daarom via deze weg', valt er op het Facebookaccount te lezen. 'Niets is wat het lijkt...', sluit de politie af. 

Reacties

Op het bericht wordt massaal gereageerd. Elise Boelens vindt het raar en niet nodig dat de politie hierover tekst en uitleg geeft. 'Zij liggen met hun werk onder een vergrootglas en bijna iedereen vindt er iets van vaak zonder kennis van zaken', schrijft ze. Ook wordt er op Facebook gesproken over dat de vrouw misschien zwanger zou zijn. 

Hans Meuleman, woordvoerder van politie Midden-Nederland, vertelt dat de politie daar niet van op de hoogte is. ,,Het was in ieder geval niet zichtbaar dat ze zwanger zou zijn. Het is ook niet gemeld'', vertelt Meuleman. ,,Als het wel zichtbaar is, dan handelen we natuurlijk proportioneel. Daar houden we dan rekening mee.'' 

Flevoland