Volledig scherm
Voor het eerst is bewijs gevonden van zoogdieren op de Marker Wadden: twee molshopen. © Natuurmonumenten

Primeur voor Marker Wadden: mol is eerste zoogdier op eilandengroep bij Lelystad

Verbazing op de Marker Wadden. Voor het eerst is bewijs gevonden dat een zoogdier leeft op de kunstmatige eilanden bij Lelystad. Welke? Een mol!

,,Zeg het maar. Het is een interessante vraag", is het antwoord van boswachter Tim Kreetz op de vraag: Hoe komt een mol op de Marker Wadden terecht? ,,Een mol kan prima zwemmen. Maar 5 of 6 kilometer? Dat geloof ik niet.”

Verstekeling

Een scenario waar Kreetz rekening mee houdt, is dat de mol als ‘verstekeling’ op het eiland is gekomen. ,,In de buurt varen veel schepen. Ook nu wordt gewerkt aan de Houtribdijk. Waarschijnlijk is een mol met een lading zand aan boord gekomen en heeft hij alleen het laatste stukje naar de Marker Wadden gezwommen. Dat zou een logische verklaring zijn, maar 100 procent zeker weet ik het niet.”

‘Ontzettend leuk’ noemt Kreetz de ontdekking van molshopen en pootafdrukken. Het is namelijk het bewijs dat het eerste zoogdier op de eilandengroep is gearriveerd. ,,Het idee achter de Marker Wadden is dat de natuur zijn gang gaat. Vogels vliegen er wel heen, zoogdieren moeten het weten te vinden. Wij hopen en verwachten bevers, otters en reeën. Die kunnen goed zwemmen. Of een muis, die mee glipt op bootjes van bezoekers. Dat een mol het eerste zoogdier is, is grappig.”

Verlanglijstje

Ruim een jaar heeft de natuur de vrije hand op de Marker Wadden. Kreetz doet steeds weer mooie ontdekkingen. Een verlanglijstje heeft hij niet, vertelt de boswachter. ,,Laatst zag ik de porseleinhoen. Die komt voor in moerasgebieden. Ook zag ik een ijseend. Het leukste zijn de ontdekkingen die je niet verwacht.”

Flevoland