Volledig scherm
In plaats van vliegtuigen staan binnenkort mogelijk tentjes en caravans op Lelystad Airport. © ANP

Publiek bepaalt actie Greenpeace: mogelijk camping op Lelystad Airport

Tentjes en caravans staan binnenkort misschien op de startbaan van het vliegveld in Lelystad. Actievoerders van Greenpeace overwegen om te kamperen op Lelystad Airport. De internationale milieuorganisatie organiseert voor het eerst een verkiezing waarbij het publiek hun actie gaat bepalen. Mensen kunnen kiezen uit drie opties waarmee Greenpeace Schiphol Groep ertoe wil bewegen de koers te wijzigen voor een beter klimaat.

Een idee is om Schiphol om te tevoren tot festivalterrein en bij een ander plan is het de bedoeling dat mensen in het hele land massaal tegelijk gaan staan. Het derde idee is om een camping te maken op het vliegveld in Lelystad. De opening van Lelystad Airport is al meerdere keren uitgesteld, maar tegenstanders hebben liever dat het vliegveld vanwege de de vervuilende luchtvaartsector helemaal niet geopend wordt.

Niet ingecheckt

,,De mogelijkheden van een leegstaand vliegveld zijn eindeloos. Waar gekampeerd wordt, kan niet ingecheckt worden. Deze camping is ‘here to stay’.” Zo omschrijft Greenpeace de actie onder de noemer ‘Groeten uit Lelystad’.

Bijna altijd bedenkt Greenpeace acties in het diepste geheim om organisaties te verrassen. ,,Het is heel spannend om te zien welk idee het wordt. Het is nu tijd voor actie met zoveel mogelijk mensen. Onze toekomst ligt onder vuur en grote vervuiler Schiphol heeft geen klimaatplan om de CO2-uitstoot van het vliegverkeer aan te pakken”, legt campagneleider Dewi Zloch uit. 

Uitzonderingspositie

De drie actieplannen zijn gekozen uit honderden ideeën die zijn bedacht door mensen uit het hele land. Greenpeace noemt de actie ‘Noodlanding voor het Klimaat’. Volgens de milieuorganisatie ondermijnt de luchtvaart het klimaatbeleid en is er in de maatschappij steeds meer weerstand tegen de uitzonderingspositie van de luchtvaart in tijden van klimaatcrisis. ,,Waar veel sectoren kijken naar het beperken van CO2-uitstoot, denkt de luchtvaart aan groei en het openen van meer vliegvelden”, zegt Zloch.

Het publiek kan tot en met 6 oktober stemmen op de acties op de verschillende locaties via de website noodlandingvoorhetklimaat.nl. De actie die de meeste stemmen krijgt, voert Greenpeace dit najaar uit. 

Flevoland