Volledig scherm
De bestuursrechter in Lelystad geeft toestemming voor het afschieten van de edelherten van de Oostvaardersplassen. © ANP

Rechter: afschieten 1830 edelherten Oostvaardersplassen mag beginnen

De bestuursrechter in Lelystad heeft de bezwaren tegen de vergunning van Provincie Flevoland voor het afschieten van 1830 edelherten afgewezen. Er staat Staatsbosbeheer daardoor niets meer in de weg om te beginnen met het afschieten van de dieren.

De uitspraak betekent dat er per direct kan worden begonnen met het afschieten van de edelherten in de Oostvaardersplassen. De rechter in Lelystad keurde eerder de opdracht voor het afschot van Provincie Flevoland aan Staatsbosbeheer goed, maar omdat er bezwaren waren aangetekend tegen de bijbehorende vergunning wilde Staatsbosbeheer nog niet beginnen. Een advocaat van Staatsbosbosheer gaf woensdag tijdens een andere zitting over de Oostvaardersplassen dat de zaak over de vergunning de laatste hindernis is voor de opdracht tot afschot.

Haastklus

De bezwaarmakende organisaties zoals de Faunabescherming, stichting Dierbaar Flevoland en Fauna4Life stelden tijdens de zitting dat de vergunning een haastklus was met diverse ‘onnauwkeurigheden en onzuiverheden’. Ze stelden dat er niet goed is gekeken naar negatieve effecten van het schieten voor de beschermde vogels in het gebied. Ook over positieve effecten van het afschieten op de begroeiing van het gebied hadden de tegenstanders hun twijfels. De rechter stelde ze echter in het ongelijk.

Vertraging

Provincie Flevoland wil de populatie edelherten zo snel mogelijk terugbrengen tot 500, om zo het gebied te laten herstellen en te voorkomen dat dieren worden uitgehongerd en sterven. Het advies voor het afschot werd overgenomen uit een rapport van de commissie Van Geel. Er moest op 1 november al begonnen worden, maar door diverse rechtszaken is de operatie vertraagd. Het lijkt er nu op dat het doel om voor januari klaar te zijn niet gehaald gaat worden.

Regels

Voor het schieten geldt bovendien een waslijst aan regels. na januari moeten broedlocaties worden ontweken: pas op 300 meter afstand van een broedende vogel mag een schot gelost worden. Schieten moet zoveel mogelijk in de vroege ochtend gebeuren. Tijden de jacht is schieten uit rijdende auto’s en gebruik van kunstlicht uit den boze. De vogels worden tijdens het schieten nauwgezet in de gaten gehouden door vogeltellers, die het afschot direct kunnen stopzetten als blijkt dat vogels op de vlucht slaan. Het wordt daarnaast nog een flinke uitdaging om genoeg geschikte mensen te vinden die het willen doen, verwachten jachtverenigingen.

 1. VVD'er Schopman schaamt zich voor zijn IQ-tweet: ‘Dit is een erg pijnlijke rollercoaster’

  VVD'er Schopman schaamt zich voor zijn IQ-tweet: ‘Dit is een erg pijnlijke rollercoas­ter’

  Voormalig VVD-raadslid in Lelystad Bart Schopman heeft spijt van de tweet over Forum voor Democratie en PVV die hij zondag plaatste. Schopman twitterde dat potentiële stemmers van de PVV en FvD een laag IQ hebben en dat leidde tot een breuk tussen hem en de liberale partij. Schopman gaat zelfstandig verder als raadslid. ,,De afgelopen dagen waren een pijnlijke rollercoaster. Ik schaam me voor die tweet.’’
 2. Horizon helpt ondernemers Flevoland grenzen te verleggen
  PREMIUM

  Horizon helpt onderne­mers Flevoland grenzen te verleggen

  Ondernemers in Flevoland kunnen de komende tijd een bezoek verwachten van een ‘groeimakelaar’, die komt vragen welke problemen ze ondervinden en waar ze behoefte aan hebben. Het is een initiatief van de nieuwe regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon, dat werk wil maken van de groei van bedrijvigheid in Flevoland. Samen met andere nieuwe initiatieven moet dat leiden tot meer welvaart en meer banen in Nederlands jongste provincie.
 3. Rust en topdrukte op steenworp afstand van elkaar: ‘We moeten stembiljetten overhevelen’
  video

  Rust en topdrukte op steenworp afstand van elkaar: ‘We moeten stembiljet­ten overheve­len’

  Lelystad was tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen de gemeente met het laagste opkomstpercentage in het verspreidingsgebied van de Stentor. En het stembureau in basisschool De Sluis had dan weer het laagste percentage van Lelystad tijdens de laatste verkiezingen. Hoe hangt de vlag er nu bij? We namen een kijkje en waren getuige van flinke concurrentie. ,,De biljetten worden gewoon overgeheveld.’’

Flevoland