Volledig scherm
De provincie is van plan 1830 edelherten in het gebied af te schieten. © ANP

Rechter beslist vandaag over afschieten 1830 edelherten in Oostvaardersplassen

De rechtbank in Lelystad bepaalt vandaag of de provincie Flevoland 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen mag afschieten. Vijf natuurverenigingen proberen dit via de rechter te voorkomen.

De provincie is van plan de edelherten in het gebied af te schieten om op de gewenste stand van maximaal 490 dieren te komen. Daarmee wil het voorkomen dat de dieren de hongerdood sterven, zoals vorige winter gebeurde met 60 procent van de populatie. Die massale sterfte leidde tot veel verontwaardiging en meerdere demonstraties.

Twee weken geleden besloot de rechter tijdens de zitting dat in ieder geval tot haar uitspraak niet geschoten mag worden.

De bezwaarmakers menen dat de provincie eerst alternatieven moet onderzoeken. Volgens de Dierenbescherming is het afschieten een ‘laatste redmiddel’. De provincie onderzoekt al twee jaar nieuwe beheersmaatregelen.

Volledig scherm
Demonstranten liepen eerder mee met een protestmars tegen het besluit om de edelherten in de Oostvaardersplassen af te schieten. © ANP
  1. Zweefvliegclub Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvlieg­club Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen ziet steeds meer deuren voor zich dichtslaan. Aan de plannenmakerij voor verhuizing naar de omgeving van Nunspeet moest plotseling een einde komen door een gewijzigd standpunt van de gemeente en daaroverheen een onverwacht bezwaar van de luchtmacht. Bovendien werd een bezwaar tegen de plaatsing van windmolens pal langs het eigen vliegveld verworpen. Een reëel alternatief voor de Flevolandse zweefvliegers lijkt er niet te zijn. „Na vijf jaar praten zijn we nog geen steek verder”, zegt voorzitter Joop Ramaekers.

Flevoland