Een Ryanairtoestel op Eindhoven Airport. De Ierse maatschappij wil ook graag vanaf Lelystad vliegeb.
Volledig scherm
Een Ryanairtoestel op Eindhoven Airport. De Ierse maatschappij wil ook graag vanaf Lelystad vliegeb. © ANP

Ryanair wil via Europese Commissie plek op Lelystad Airport afdwingen

Om te voorkomen dat Ryanair wordt geweigerd van Lelystad Airport, is de vliegmaatschappij een procedure gestart bij de Europese Commissie. Ryanair wil dolgraag vanaf ‘Lelystad’ vliegen, terwijl de Nederland prijsvechters zoals Ryanair juist wil weren.

De Nederlandse overheid wil dat Lelystad Airport gaat fungeren als overloopluchthaven van Schiphol. Alleen vliegmaatschappijen die hun plekje op Schiphol opgeven, mogen vanaf Lelystad Airport vliegen. De vrijgekomen ruimte op Schiphol wordt opgevuld met lucratieve intercontinentale vluchten.

Om dit te regelen, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een zogenoemde ‘verkeersverdelingsregel’ opgesteld. Deze is na twee eerdere afwijzingen goedgekeurd door de Europese Commissie. Wel is er nu, naast airlines die vanaf Schiphol komen, óók beperkt ruimte voor nieuwkomers.

Felbegeerd plekje

Deze beperkende maatregelen maken het voor prijsvechters zoals Ryanair, die niet vanaf Schiphol vliegen, moeilijker om een felbegeerd plekje op Lelystad Airport te krijgen. In december diende het Ierse bedrijf daarom een klacht bij de Europese Commissie. Dat deed het samen met dochteronderneming Laudamotion uit Oostenrijk. Beide bedrijven willen dat de Commissie de goedkeuring aan de verkeersverdelingsregel intrekt.

Tijdens een luchtvaartbijeenkomst in Brussel zei Ryanair topman Michael O’Leary dinsdag voor de microfoon van Omroep Flevoland dat de beperkingen die Nederland oplegt ‘protectionistisch’ zijn. ,,Het is in feite staatssteun aan KLM en Schiphol.” O’Leary doelt daarmee op de verwachting dat KLM-dochter Transavia vanaf Lelystad gaat vliegen, waardoor KLM zelf de vrijgekomen ruimte op Schiphol kan benutten. ,,Nederland wil concurrentie tegen KLM en Schiphol tegengaan”, aldus O’Leary.

Uitkomst ongewis

Woordvoerder Stefaan van der Jeught van het Hof van Justitie van de Europese Unie bevestigt dat de Europese Commissie de klacht onderzoekt. ,,Die beslist of er aanleiding is om te handelen. Dat kan uitmonden in een procedure voor het Hof van Justitie.” Het is niet bekend wanneer de Europese Commissie een besluit neemt.

Wanneer Lelystad Airport opent als vakantieluchthaven is ongewis. Van Nieuwenhuizen mikte op november dit jaar, maar gaf recent aan dat dit moeilijk gaat worden. 

Lelystad Airport.
Volledig scherm
Lelystad Airport. © ANP

Flevoland