Het schoonvegen van de Markerwaarddijk.
Volledig scherm
Het schoonvegen van de Markerwaarddijk. © Provincie Flevoland

Sahara in de polder: stuifzand jaagt verkeer van de Houtribdijk bij Lelystad

Maar liefst 1800 kuub zand is zaterdag opgeveegd van de Markerwaarddijk. Vergelijkbaar met 90 tot 100 volle vrachtwagens. ,,Normaal rijden was er niet bij. Het hobbelde enorm’’. 

Dat zegt Klaas Alberts van Van der Kolk Zwolle. Dit bedrijf kreeg op de vroege zaterdagmorgen een seintje van de provincie Flevoland: het waaide hard, de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen moesten op slot voor vrachtverkeer en auto’s met aanhanger. ,,Wij hebben een calamiteitencontract met de provincie en worden in dit soort situaties gebeld’’, zegt Alberts. 

Onverantwoord

Al snel (tussen 6.00 en 7.00 uur, schat Alberts) bleek dat de dijk dicht moest voor ál het verkeer. De harde wind blies grote hoeveelheden zand over de dijk, het was onverantwoord om er gebruik van te maken. ,,Het hobbelde enorm’’, zegt Alberts. ,,Vergelijk het maar met een sneeuwstorm. Op sommige plekken was er tientallen centimeters verschil.’’ Een video op de twitteraccount van Van der Kolk (zie hieronder) laat dit zien. ,,Later werd het nog erger’’, zegt Alberts 

Quote

Was een stuk weg schoon, lag het even later weer vol zand

Klaas Alberts, Van der Kolk Zwolle

Een ander bedrijf heeft de dijk schoongeveegd. Een hele klus, aldus Alberts. ,,In het begin had het nauwelijks zin. Was een stuk weg schoon, lag het even later weer vol zand’’. Dat zand is afkomstig van de dijkversterking die momenteel aan de gang is. En van de aanleg van een groot natuurgebied (Trintelzand) aan de kant van het Markermeer. Uiteindelijk werd de Markerwaarddijk zondagmorgen weer vrijgegeven voor verkeer. Gelukkig maar, aldus Alberts. ,,Als je niet rechtstreeks van Lelystad naar Enkhuizen kunt rijden, moet je via de Afsluitdijk of Amsterdam. Een hele trip’’. Wat gebeurde er met het zand? ,,Dat is naar een depot gebracht’’.   

Flevoland