Schilderijen gestolen van expositie in De Kubus in Lelystad

LELYSTAD - Uit het Multifunctioneel Centrum De Kubus Centrum voor Kunst & Cultuur aan de Agorabaan in Lelystad zijn woensdagavond schilderijen gestolen. ,,Het is niet de Nachtwacht hoor, maar het is wel amateurkunst van de betere soort'', laat facilitair manager Albert Lindenburg weten.

De schilderijen hingen bij een tentoonstelling van amateurkunst. Hoeveel precies wil Lindenburg niet zeggen. ,,Minder dan 10 in ieder geval en we kunnen de politie er foto's van geven''. Naast schilderijen zijn er ook een gitaar en een microfoon weggenomen. De facilitair manager is er niet verbaasd over. ,,We hebben regelmatig last van inbraken. Dan gaat het meestal om het simpele grijpwerk, van een computer, een telefoon of een pinapparaat. En zo'n pinapparaat hebben ze dan helemaal niks aan, want als ze die gaan gebruiken komen de inkomsten gewoon op onze rekening".

Beveiliging
Volgens de manager is er weinig aan te doen om inbraken te voorkomen. ,,Natuurlijk hebben wij beveiliging, maar als ze willen kunnen ze nog inbreken bij de Nederlandse bank. Dit is toch iets waar alle gebouwen last van hebben?''. Het is wel de eerste keer dat er schilderijen gestolen zijn. Of die voor helers ook enig geld opleveren, daarover kan hij niets zeggen.

Getuigen hebben woensdagavond (20:40 u.) vijf mannen gezien hebben die vanuit De Kubus via de Schans richting Kempenaar liepen. Die mannen waren in bezit van een aantal schilderijen. De politie zoekt nu naar meer getuigen die iets kunnen vertellen over dit vijftal.

Flevoland