Volledig scherm
Ook in november vorig jaar kwamen Flevolanders in opstand tegen het plan van minister Bruins om bij een doorstart van het ziekenhuis de spoedeisende hulp en verloskunde weg te laten. © ANP

SP Flevoland houdt demonstratie voor complete ziekenhuiszorg

De SP in Flevoland is een demonstratie aan het organiseren voor het behoud van 24 uurs spoedeisende hulp en acute verloskunde in het ziekenhuis in Lelystad. De partij grijpt een gezamenlijke vergadering van gemeenteraden en Provinciale Staten over het rapport ‘Toekomstverkenning zorg in Flevoland’ aan om hierop aan te dringen. Ze roept Flevolanders op 27 augustus om 18:30 uur massaal aanwezig te zijn bij het Provinciehuis in Lelystad.

In het rapport van de toekomstverkenner wordt geadviseerd om de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad niet meer te heropenen, ook niet op de lange termijn. Wordt dit advies gevolgd, dan zal er volgens de SP geen sprake meer zijn van een volwaardig ziekenhuis.

Vertrouwen

Provinciale Staten en de gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Urk hebben al op het rapport gereageerd en aangegeven dat juist spoedeisende hulp en acute verloskunde van groot belang zijn. Volgens de SP staat dit haaks op de constatering in het rapport dat het proces van toekomstverkenning heeft geleid tot ‘verbeterd publiek en onderling vertrouwen’. Het vertrouwen is volgens de partij juist aangetast door het voornemen om geen volwaardig ziekenhuis meer te laten terugkeren na het faillissement van de MC Groep, waarvan het Lelystadse ziekenhuis deel uitmaakte.

Onverteerbaar

„De SP vindt het onverteerbaar dat marktwerking in de zorg voor inwoners van Flevoland nu zo duidelijk voelbaar is geworden. De invloed van de verzekeraars is nog steeds veel te groot. Terugkeer van een volwaardig ziekenhuis met spoedeisende hulp en acute verloskunde is wat ons betreft een harde eis en niet onderhandelbaar”, aldus de SP in een verklaring.

Flevoland