Volledig scherm
De verkeerstoren van Lelystad Airport. © ANP

Spitfires uit WOII landen vandaag op Lelystad Airport

Na een vier maanden durende reis om de wereld in een 76 jaar oude Spitfire komen vandaag twee Britse vliegeniers  aan op Lelystad Airport. Het toestel van Steve Brooks (58) en Matt Jones (45) werd ingezet in de Tweede Wereldoorlog. Al het wapentuig is verwijderd. Het is de eerste vlucht rond de wereld met een historisch gevechtsvliegtuig.

De twee Britten vertrokken begin augustus vanaf een vliegveld in de buurt van het Engelse Chichester en legden meer dan 43.000 kilometer af. Met hun tocht willen ze de ontwerpers en makers van de Spitfire eren. Onderweg deden ze een dertigtal landen aan, waaronder de eilandengroep Faeröer, Egypte, IJsland en Groenland. Ook wereldberoemde gebouwen en objecten stonden op het lijstje, zoals de Golden Gate Bridge (San Francisco), het Vrijheidsbeeld (New York) en de Egyptische piramiden.

De zilveren Supermarine Spitfire Mk IX uit 1944 wordt rond 11.00 uur op Lelystad Airport verwacht. Na hun bezoek aan Nederland, vliegen Brooks en Jones door naar hun eindbestemming Londen. Ze zijn dan op tijd terug voor de viering van de 75ste herdenking van de Battle of Britain.

  1. Ziekte en juridisch gesteggel rond rechtszaak overval Kampen zorgt voor maanden oponthoud
    PREMIUM
    video

    Ziekte en juridisch gesteggel rond rechtszaak overval Kampen zorgt voor maanden oponthoud

    De behandeling van de rechtszaak rond de brute overval op een hoogbejaard echtpaar in hun woning aan de Sint Nicolaasdijk in Kampen vorig jaar heeft vandaag onverwachts geleid tot een maandenlange vertraging. De melding dat een van de advocaten ziek was leidde tot een uren durende juridische discussie waarbij de rechtbank voor het blok werd gezet en niet anders kon beslissen dan de strafzaak uit te stellen voor drie maanden.

Flevoland