Het St Jansdal in Lelystad.
Volledig scherm
Het St Jansdal in Lelystad. © ANP

St Jansdal breidt in Lelystad zorg uit: patiënten kunnen na eenvoudige ingreep toch een nachtje blijven

Patiënten kunnen later dit jaar in ziekenhuis St Jansdal in Lelystad ook terecht voor operaties waarna ze een nachtje moeten blijven. Ze hoeven dan niet meer de stad uit voor bijvoorbeeld een knieoperatie. 

Volgens St. Jansdal had al sinds eind vorig jaar plannen om nachtzorg te gaan bieden in Lelystad. Het verdwijnen van die nachtzorg na het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen leidde toen tot veel ophef. St. Jansdal stelt dat het niet eerder met de plannen naar buiten kon komen, omdat het ziekenhuis tijd nodig had voor onderzoek. St Jansdal hield het plan geheim, om geen valse verwachtingen te wekken, maar nu heeft het ziekenhuisbestuur intern groen licht. 

Tientallen

Op dit moment worden er ongeveer tweehonderd verschillende soorten operaties uitgevoerd in Lelystad. Het gaat om eenvoudige ingrepen. Patiënten verblijven daarna in het dagcentrum. Met de realisatie van een mogelijkheid om te overnachten na een geplande ingreep komen er tientallen operatieve ingrepen bij. Volgens St. Jansdal gaat het vooral om operaties voor orthopedie, chirurgie, plastische chirurgie, urologie, kno en misschien gynaecologie. Bij de ingrepen, bij relatief gezonde patiënten, worden geen complicaties verwacht. Zij moeten na de operatie één of hooguit enkele nachten in het ziekenhuis moeten blijven. Met de nachtzorg wil het St. Jansdal de inwoners van Lelystad beter bedienen en de locatie in Harderwijk ontlasten.

Spoedpoli

De acute verloskundige zorg en 24-uurs spoedeisende hulp keren niet terug. Dat is volgens St Jansdal niet te betalen. Wel blijft er een spoedpoli voor hulp overdag.

Eind vorig jaar kwam er een doorstart van de bankroete IJsselmeerziekenhuizen, die vestigingen hadden in Lelystad en Dronten. Daarover was met St Jansdal een akkoord bereikt.

Flevoland