Volledig scherm
Een deel van de inboedel van de failliete IJsselmeerziekenhuizen in afwachting van veiling, vorige maand. © ANP

Strijd om reumapatiënten failliete ziekenhuis Lelystad verhardt

Particuliere kliniek Reumazorg ZWN beschuldigt in een paginagrote advertentie in de Stentor van woensdag curator Alice van der Schee van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen van het verstrekken van foute informatie aan reumapatiënten. De kliniek overweegt een rechtszaak tegen de curator in een poging haar de informatie te laten rectificeren. 

Met die advertentie komt de strijd om het leveren van zorg aan de ruim 2000 Flevolandse reuma-patiënten van het failliete ziekenhuis in een nieuwe fase terecht. Curator Van der Schee ziet de patiënten het liefst overstappen naar de opvolger van de IJsselmeerziekenhuizen, St. Jansdal. Dat ziekenhuis begon inmiddels ruim drie weken geleden in het Lelystadse pand van het failliete hospitaal. 

Particulier

Reumatoloog Paul Baudoin stapte echter niet over naar St. Jansdal maar besloot zelf zorg in Lelystad aan te gaan bieden via de particuliere kliniek Reumazorg ZWN, dat vestigingen in Zeeland, Brabant en nu dus ook Lelystad, Emmeloord en Urk heeft. 

Ronselen

Van der Schee schreef de ruim 2000 patiënten van het failliete ziekenhuis enkele weken geleden een brief waarin ze onder meer suggereerde dat patiënten bij een overstap naar Baudoin's Reumazorg mogelijk op kosten zouden worden gejaagd. Baudoin zou volgens Van der Schee ook verantwoordelijk zijn voor een datalek: hij zou patiëntgegevens hebben meegenomen. Baudoin ontkent dat. Ze beschuldigde Baudoin voorts van het ronselen van patiënten voor zijn nieuwe kliniek en zette hem twee dagen voor MC IJsselmeerziekenhuizen de deuren sloot het ziekenhuis uit. 

Rechtszaak

Destijds kondigde bestuursvoorzitter Josien Veris van Reumazorg in reactie op Van der Schee's brief al aan een rechtszaak te overwegen tegen de curator. Ook stelde Reumazorg dat de curator patiëntgegevens van mensen die met Baudoin ‘meegingen’ niet wilde overdragen aan Baudoin. In de advertentie vraagt Veris zich af of de curator misschien dacht dat ze de patiënten met de inboedel van het ziekenhuis mee kon verkopen aan St. Jansdal. Ze vraagt zich ook af of de patiënten de curator wel toestemming hebben gegeven hun dossier aan St. Jansdal over te dragen en wijst erop dat Baudoin nog altijd wacht op medisch dossiers van patiënten die met hem zijn meegegaan naar de nieuwe kliniek. 

Curator Van der Schee is woensdag om een reactie op de advertentie en de aantijgingen gevraagd maar had ten tijde van deze publicatie nog niet gereageerd. 

Flevoland