Ziekenhuis St Jansdal verplaatste eerder al een deel van de zorg van Harderwijk naar de vestiging in Lelystad, om ruimte te maken voor spoedopnames.
Volledig scherm
Ziekenhuis St Jansdal verplaatste eerder al een deel van de zorg van Harderwijk naar de vestiging in Lelystad, om ruimte te maken voor spoedopnames. © Teake Dijkstra

Tijdelijke opvang coronapatiënten in leegstaand deel ziekenhuis St Jansdal in Lelystad

In een leegstaand gedeelte van het St Jansdal-ziekenhuis in Lelystad komt een tijdelijke zorglocatie voor herstellende coronapatiënten. De locatie wordt volgens de GGD ingericht voor zeventig patiënten en kan vermoedelijk vanaf het eind van deze week worden gebruikt.

De zogeheten Covid19-units worden gemaakt voor patiënten die na corona-infectie geen intensieve zorg in een ziekenhuis meer nodig hebben, maar nog niet naar huis kunnen. Door tijdelijke zorglocaties in het land te maken, hopen zorgpartijen het onder druk staande zorgstelsel te ondersteunen.

Zoektocht personeel

In ziekenhuis St Jansdal in Lelystad wordt de ziekenhuisvleugel momenteel ingericht. Zo komen er persoonlijke beschermingsmiddelen en testmateriaal en wordt nog gezocht naar personeel. Mensen met een zorgachtergrond die de komende tijd beschikbaar zijn, kunnen zich via de website www.extrahandenvoordezorg.nl melden bij CMO Flevoland-Zowelwerk.

Emmeloord

In Emmeloord staan in het voormalige Dr. Jansencentrum al 24 bedden gereed voor opname van patiënten die corona hebben gehad. Dit kan met nog eens dertig bedden worden opgeschaald. In Emmeloord zijn vorige week vrijdag twee eerste zieke personen opgenomen.

,,Mensen krijgen daar lichte zorg. Het is een zorghotel waar personen kunnen komen te liggen die geen intensieve zorg nodig hebben, maar niet naar huis kunnen. Het is een soort tussenstap voor mensen die corona hebben”, vertelde Elaine Bezemer, woordvoerder van de Veiligheidsregio Flevoland, eerder.

Flevoland