Vandaag debatteert de Tweede Kamer over Lelystad Airport.
Volledig scherm
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over Lelystad Airport. © ROBIN UTRECHT

Toekomst van Lelystad Airport centraal in Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van Lelystad Airport. Nu minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) ‘nieuwe’ vakantievluchten wil toestaan op ‘Lelystad’, terwijl een Kamermeerderheid daar tegen is, wordt een pittige discussie verwacht. Wordt het afstel, uitstel of is er toch nog een oplossing te bedenken voor Lelystad Airport? Volg het debat vanaf 16.15 uur via het liveblog van de Stentor.

Het debat staat al weken op de agenda, maar heeft na de verrassende ontwikkelingen van afgelopen weekend aan urgentie toegenomen. Vrijdagavond maakte minister Van Nieuwenhuizen bekend dat ze ook ‘nieuwe’ airlines wil toestaan in Flevoland. En dat is tegen de afspraken in.

Schiphol

Vliegveld Lelystad moet als dependance gaan dienen voor Schiphol en dient uitsluitend vakantievluchten toe te laten die hun plek op Schiphol opgeven. De maatregel die de minister bedacht om airlines hiertoe te dwingen, is recent door de Europese Commissie geblokkeerd. Die vindt dat óók airlines die niet van Schiphol komen toegang hebben tot Lelystad Airport.

Gedwongen door ‘Brussel’ zet Van Nieuwenhuizen nu de deur open voor zelfstandige groei op Lelystad. Daarmee breekt ze haar belofte en gaat ze in tegen de wens van een Kamermeerderheid. Ook regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat Lelystad alleen vluchten van Schiphol mag overnemen. Alleen de VVD staat autonome groei op Lelystad Airport toe. Deze verschillen van inzicht leiden tot spanningen binnen de coalitie. 

Klem

Van Nieuwenhuizen zit klem tussen enerzijds de eisen van de Europese Commissie en anderzijds de wensen van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Een oplossing lijkt niet in zicht, waardoor wederom uitstel dreigt voor het geplaagde vakantievliegveld in de polder.

Uitzicht vanuit de nieuwe verkeerstoren op de start- en landingsbaan van Lelystad Airport.
Volledig scherm
Uitzicht vanuit de nieuwe verkeerstoren op de start- en landingsbaan van Lelystad Airport. © Fotostudio Wierd

Naast de recente perikelen zal het debat ook gaan over de herindeling van het luchtruim. Deze monsterklus moet de komende jaren geklaard worden en in 2023 klaar zijn. De operatie is belangrijk omdat met een herziening van het luchtruim de gevreesde laagvliegroutes van Lelystad Airport boven Overijssel en Gelderland naar het hogere luchtruim verplaatst worden.

Belevingsvlucht

Ook spreekt de Tweede Kamer vandaag over de belevingsvlucht van Lelystad Airport, die een half jaar geleden werd gehouden. Een Boeing 737 van Transavia vloog op 30 mei urenlang de laagvliegroutes van Lelystad, om omwonenden zo een idee te geven van de overlast. Uit geluidsmetingen bleek later dat er veel meer herrie werd geproduceerd dan in het officiële milieurapport van Lelystad Airport staat vermeld. Dit leidde tot veel kritiek.

Het Kamerdebat begint vanmiddag om 16.15 uur en duurt tot 23 uur. 

Flevoland