Volledig scherm
Corendon-topman Steven van der Heijden: ,,Minister Van Nieuwenhuizen zit in een spagaat.’’ © Achtergrond: Freddy Schinkel / Inzet: Emiel Muijderman

Topman Corendon: ‘Lelystad Airport niet open voor 2023’

Vakantievliegveld Lelystad Airport gaat volgens Corendon-topman Steven van der Heijden deze kabinetsperiode niet meer open, maar pas in 2023. ,,Lelystad Airport biedt weinig voordelen en vooral een heleboel nadelen verdwenen”, stelt de nestor van de Nederlandse reisbranche in een interview met de Stentor.

In het vraaggesprek toont Van der Heijden zich somber over de nabije toekomst van Lelystad Airport. Hij is vooralsnog niet voornemens om met zijn reisorganisatie te gaan vliegen vanaf het Flevolandse vliegveld dat het merendeel van de vakantievluchten van het overvolle Schiphol moet overnemen. ,,We willen best wat inleveren op Schiphol, maar dan moet er op Lelystad méér tegenover staan. Alleen als we kunnen groeien zullen we naar de polder gaan.’'

Duurder

De Corendonbaas, die bij verschillende andere reisorganisaties werkte en daardoor geldt als de machtigste man van de reiswereld, wijst onder meer op feit dat ‘s nacht niet gevlogen mag worden op Lelystad. ,,Als je ’s nachts mag vliegen, kun je op een dag drie keer op en neer naar een bestemming in Zuid-Europa. Op Lelystad zou dat maar twee keer kunnen. Dat maakt het ticket een stuk duurder.”

Regeerakkoord

Van der Heijden acht de kans ‘minimaal’ dat de nieuwe vakantieluchthaven volgens planning volgend jaar de deuren opent. Hij ziet vooralsnog niet hoe minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur vliegmaatschappijen kan dwingen om vluchten van Schiphol naar Lelystad te verplaatsen. Dit is de nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer, maar de Europese Commissie is fel tegen. ,,Minister Van Nieuwenhuizen zit in een spagaat. Ze is gebonden aan het regeerakkoord waarin staat dat Lelystad alleen vakantievluchten van Schiphol mag overnemen’', zegt Van der Heijden in De Stentor. ,,Lelystad Airport gaat niet open. In ieder geval niet in deze regeerperiode. Een volgend kabinet zal Lelystad niet ongebruikt in de polder laten liggen en een nieuwe afspraak maken in het regeerakkoord die wél uitvoerbaar is en groen licht krijgt van Brussel.

Lees hier het complete interview met Corendon-topman Steven van der Heijden.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland