Volledig scherm
Hulpdiensten zijn uitgerukt naar de luchthaven om assistentie te verlenen. © Westfälische Nachrichten

Twee doden bij crash vliegtuig uit Lelystad op luchthaven Münster

UpdateHet ongeluk met een Nederlands vliegtuigje bij luchthaven Münster-Osnabrück heeft twee mensen het leven gekost. Het trainingsvliegtuig was afkomstig van Airport Lelystad en stortte donderdagmiddag neer bij de landing op het Duitse vliegveld.

Het gaat om de tweemotorig Beech G58 Baron die in het vliegverkeer wordt aangeduid met PH-CJX.  Volgens woordvoerder Detlef Döbberthin van de luchthaven Münster-Osnabrück (FMO) is het vliegtuig hard op de baan geland en op zijn rug terechtgekomen. De inzittenden zijn de piloot en een leerling die zijn vliegbrevet moest verlengen, aldus de woordvoerder, maar hun identiteit is nog niet bekendgemaakt. De politie in het nabij het vliegveld gelegen Steinfurt is bezig met het achterhalen van de identiteit, Volgens een woordvoerder  zat er 'zeer waarschijnlijk' minstens één Nederlander aan boord.

Het vliegtuig werd gebruikt om de landing te oefenen. Bij de eerste poging crashte het. Het toestel ligt op de rug naast de landingsbaan. Verschillende hulpdiensten zijn toegesneld om assistentie te verlenen. Ook de luchthavenbrandweer is uitgerukt.

Oorzaak

Over de oorzaak is volgens Döbberthin nog niets bekend. Die wordt op dit moment onderzocht door de Bundesstelle für Flugunfalluntersuchung, de Duitse evenknie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De resultaten laten zeker enkele weken op zich wachten, zegt hij. FMO wordt vaak gebruikt voor trainingsvluchten.

Het is nog onbekend wie de eigenaar is van het toestel. Volgens het weblog Aironline.nl is dat bouwmagnaat Bert Verwelius. De man is een fanatieke fan van Ajax. Op de staart van PH-CJX staat dan ook nummer 14, het rugnummer van Johan Cruijff. Dit heeft Verwelius ook bij drie andere van zijn vliegtuigen gedaan. 

Een woordvoerder van het bouwbedrijf Verwelius weigerde enige informatie te verstrekken. 

Stilgelegd

Het luchtverkeer op het vliegveld is voorlopig stilgelegd. Een vlucht uit München werd omgeleid naar de luchthaven Paderborn. Volgens de woordvoerder is de luchthaven nog tot ongeveer 16.30 uur gesloten.  

Volledig scherm
Beech G 58 Baron © San Diego Air & Space Museum Archives [Public domain], via Wikimedia Commons
  1. Zweefvliegclub Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvlieg­club Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen ziet steeds meer deuren voor zich dichtslaan. Aan de plannenmakerij voor verhuizing naar de omgeving van Nunspeet moest plotseling een einde komen door een gewijzigd standpunt van de gemeente en daaroverheen een onverwacht bezwaar van de luchtmacht. Bovendien werd een bezwaar tegen de plaatsing van windmolens pal langs het eigen vliegveld verworpen. Een reëel alternatief voor de Flevolandse zweefvliegers lijkt er niet te zijn. „Na vijf jaar praten zijn we nog geen steek verder”, zegt voorzitter Joop Ramaekers.

Flevoland