Volledig scherm
© Herre Stegenga

Tweede fase Marker Wadden laat op zich wachten: ‘Heel erg jammer’

De aanleg van de tweede fase van de Marker Wadden laat op zich wachten. Het Rijk is nog niet bereid tot een miljoenenbijdrage. Natuurmonumenten, initiatiefnemer van de eilandengroep, is teleurgesteld.  

De tweede fase van de Marker Wadden stond op de groslijst van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). Dit is een ‘aanvullende inspanning’ om de kwaliteit van ‘grote wateren’ te verbeteren. Het Rijk stelt hiervoor 248 miljoen euro beschikbaar, de regio mocht met voorstellen komen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (Natuur) dat de Marker Wadden op de lijst ‘Wat doen we nu nog niet’ staan. 

‘Succes’ 

Afstel dus, geen uitstel. Volgens beide ministers vraagt het ‘succes’ van de Marker Wadden om een vervolg. Op termijn dan. Eerst moet de eerste fase, vijf eilanden in het Markermeer, worden geëvalueerd. De uitkomst kan bouwstenen opleveren voor de tweede fase. Het gaat om een aantal moeraseilanden tussen de huidige archipel en de Markerwaarddijk én een aantal (schier)eilanden aan de kant van Lelystad. Geschatte kosten: 90 miljoen euro. 

Volledig scherm
Tekening van de tweede fase van de Marker Wadden © Provincie Flevoland

,,Heel erg jammer’’ zegt Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten. ,,We zijn best teleurgesteld. We gaan nu bekijken hoe we verder kunnen, we zoeken uit wat dit besluit precies betekent. We hopen dat de uitvoering snel door kan.’’ De afrondende werkzaamheden van de eerste fase zijn nog bezig, zegt ze. ,,Dat zien we nog steeds als een voordeel, we kunnen snel door.’’ Eerder zei ze tegen deze krant: ,,De hele structuur is er al, de bouwkeet staat er nog.”

Een tweede Flevolandse project, de Oostvaardersoevers, krijgt wél direct geld uit de PAGW-pot. Het Rijk reserveert hier 45 miljoen euro voor. Deze oevers moeten het Markermeer verbinden met het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen. Deze gebieden zijn ‘kruispunten van belangrijke trekroutes voor zowel vogels als vissen, maar profiteren niet van elkaar’. Dat meldt de gemeente Lelystad, een van de betrokken partijen. ‘Waterdieren zoals vissen komen niet of moeilijk van het ene naar het andere gebied’. Met de Oostvaardersoevers moet een ‘veerkrachtig zoetwatergebied’ ontstaan.  

  1. Stranden, hotels en vermaakscentra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken
    PREMIUM

    Stranden, hotels en vermaaks­cen­tra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken

    Doorgroeien van tachtig- naar honderdduizend inwoners en van drie naar vijf miljoen toeristen per jaar. Om die ambitie waar te kunnen maken heeft Lelystad een Kustvisie ontwikkeld, die de stad moet neerzetten als een aantrekkelijke kustplaats en ‘hoofdstad van de nieuwe natuur’. De nieuwe visie beschrijft hoe de kust tussen Oostvaardersplassen en Máximacentrale zich tot 2030 moet ontwikkelen.

Flevoland