Volledig scherm
De Meerkoetenweg in Lelystad © Google Streetview

Uitspraak rechter forse tegenslag voor zonnepark Lelystad

De kortgeding rechter in Den Haag heeft bepaald dat het Rijksvastgoedbedrijf niet verplicht is om medewerking te verlenen aan de komst van een zonnepark aan de Meerkoetenweg in Lelystad. Een agrariër op die locatie en twee bedrijven willen een oppervlak van ongeveer 45 hectaren bedekken met zonnepanelen.

De agrariër bezit een gedeelte van de grond zelf, maar een ander deel is in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Die heeft de grond in erfpacht gegeven aan de agrariër, die het nu nog gebruikt voor zijn boerenbedrijf. De agrariër en de twee bedrijven, Lelyhaeve Partners B.V. en Lelystad Airport Logistics B.V., wilden dat het Rijksvastgoedbedrijf de grond ook in erfpacht zou geven aan beide bedrijven, voor de ontwikkeling van het zonnepark. Het Rijksvastgoedbedrijf, dat alle grond van de landelijke overheid beheert, ging daarmee niet akkoord. 

Gefaseerd uitvoeren

Twee weken geleden eisten de landbouwer en beide bedrijven tijdens een kort geding in Den Haag dat de overheidsdienst de grond aan de Meerkoetenweg alsnog in erfpacht zou geven voor de ontwikkeling van het zonnepark. De kortgedingrechter heeft nu echter besloten dat het Rijksvastgoedbedrijf dat niet hoeft te doen.

De initiatiefnemers van het zonnepark zeiden bij de rechter dat ze, als het Rijksvastgoedbedrijf niet meewerkt, dat ze het plan gefaseerd moeten gaan uitvoeren. Ze zullen eerst alleen zonnepanelen plaatsen op de grond die de agrariër zelf in bezit heeft. De gemeente Lelystad is al wel bezig met de wijziging van het bestemmingsplan voor de Meerkoetenweg, om de vestiging van het zonnepark mogelijk te maken.

De initiatiefnemers vrezen daarnaast dat ze subsidie voor de ontwikkeling van het zonnepark mislopen. Vorig jaar is dat volgens hen ook al gebeurd, door de weigerachtige houding van het Rijksvastgoedbedrijf.

Flevoland