De opening van Lelystad Airport is uitgesteld, wanneer de vakantieluchthaven wel opent is nog niet bekend.
Volledig scherm
De opening van Lelystad Airport is uitgesteld, wanneer de vakantieluchthaven wel opent is nog niet bekend. © ANP

Uitstel Lelystad Airport verdeelt Nederlanders

Ruim een derde van de Nederlanders is positief over het uitstel van Lelystad Airport. Een kwart van de bevolking had juist liever gezien dat de vakantieluchthaven volgend jaar al open ging.

Dat blijkt uit onderzoek door I&O Research in opdracht van Milieudefensie. I&O hield een representatieve enquête onder 1280 Nederlanders. Daaruit blijkt dat 38 procent van de mensen overwegend positief tot zeer positief is over het uitstel van Lelystad Airport. 

Voor de zomer besloot minister Cora van Nieuwenhuizen de opening van het vakantievliegveld wederom uit te stellen. Een kwart van de ondervraagden baalt juist van dit uitstel: 24 procent is daarover overwegend negatief tot zeer negatief. Toch is er ook een grote groep mensen die er behoorlijk onverschillig tegenover staat: 29 procent is niet positief maar ook niet negatief en 10 procent weet niet wat ze van het uitstel moet vinden.

Volledig scherm
© I&O

Luchtvaart: groei of krimp?

I&O onderzocht ook hoe Nederlanders aankijken tegen luchtvaart. Ook daarover zijn de meningen verdeeld: 35 procent vindt dat luchthavens mogen groeien, 24 procent is juist voorstander van krimp, 34 procent is niet voor groei en ook niet voor krimp en laat het liefst alles zoals het is.

Volledig scherm
© I&O

Het onderzoek van I&O research is uitgevoerd vanwege de aanhoudende discussie over luchtvaart in Nederland. Schiphol zit aan haar plafond van 500.000 vliegbewegingen per jaar en wil groeien. Daartegen bestaat echter weerstand. Datzelfde geldt voor de opening van Lelystad Airport tot vakantieluchthaven.

Nieuwe bestemming

Opvallend is dat I&O de mensen ook heeft gevraagd wat er met Lelystad Airport moet gebeuren als het vakantievliegveld er nooit komt. Ruim een derde (35 procent) wil dat de luchthaven plaatsmaakt voor natuur, 16 procent ziet wel wat in de ontwikkeling van een duurzame woonwijk. Dit deel van het onderzoek is opmerkelijk want voor de recreatieve luchtvaart is Lelystad al sinds jaar en dag het grootste regionale vliegveld van het land.

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland