Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Vakantievliegveld afblazen is geen optie voor VVD

,,Het vliegveld is hard nodig en het ongebruikt laten zal enorme schade toebrengen aan onze economie’’, stelt Kamerlid Remco Dijkstra (VVD). ,,Lelystad Airport staat duidelijk in het regeerakkoord omschreven, dus niet openen is wat de VVD betreft geen optie.”

De opening van Lelystad Airport volledig afblazen is geen optie voor de VVD. Waar de andere regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie hoe dan ook geen nieuwe vakantiemaatschappijen willen toestaan op ‘Lelystad’, is de VVD daartoe wél bereid. ,,Alleen maar extra prijsvechters vanaf Lelystad is niet wat we beogen”, zegt Dijkstra. ,,Het moet een mix worden die tegelijkertijd recht doet aan het doel, namelijk weer wat ruimte op Schiphol krijgen. Ik verwacht dat sommige airlines best willen verkassen van het drukke Schiphol naar Lelystad Airport. Natuurlijk verkopen ze hun huid duur, maar uiteindelijk is de behoefte groot.”

Dependance

Vliegveld Lelystad moet als dependance gaan dienen voor Schiphol en dient uitsluitend vakantievluchten toe te laten die hun plek op Schiphol opgeven. De maatregel die minister Cora van Nieuwenhuizen bedacht om airlines hiertoe te dwingen, is recent door de Europese Commissie geblokkeerd. Die vindt dat óók vliegmaatschappijen die niet van Schiphol komen, toegang hebben tot Lelystad Airport.

Gedwongen door ‘Brussel’ zet Van Nieuwenhuizen nu de deur open voor zelfstandige groei op Lelystad. Daarmee breekt ze haar belofte en gaat ze in tegen de wens van een Kamermeerderheid. Ook regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie herhaalden afgelopen weekend dat Lelystad alleen vluchten van Schiphol mag overnemen. ,,Lelystad Airport is alleen bedoeld voor de overloop van Schiphol. Vrachtvluchten en autonome groei zijn uitgesloten”, zei CDA-leider Sybrand Buma.

Juristen

Volgens Dijkstra moeten de ‘juristen in Europa maar aangeven hoe we dan wel voldoende vliegverkeer van Schiphol naar Lelystad Airport gaan krijgen’. Een mix tussen overgeplaatste vluchten van Schiphol en ‘nieuwe’ vakantievluchten staat hem daarbij voor ogen. ,,Als het niet gaat zoals je het wilt, dan moet het maar zodat het wel kan.”

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Van Nieuwenhuizen over Lelystad Airport.

Openingstijden aangescherpt

In het nieuwe Luchthavenbesluit dat minister Cora van Nieuwenhuizen gaat indienen, zijn de openingstijden voor Lelystad Airport aangescherpt. Na 23.00 uur ’s avonds mag alleen nog in uitzonderlijke situaties gestart of geland worden.

In het oorspronkelijke plan mocht er tussen 06.00 en 23.00 uur gevlogen worden, met een uitloop naar 24.00 uur. Om misbruik van dat extra uur te voorkomen, heeft het ministerie de openingstijden aangescherpt. Alleen een vlucht die op de laatste luchthaven van vertrek vertraging oploopt mag na 23.00 uur nog landen op Lelystad. Heeft een vliegtuig al eerder op de dag vertraging opgelopen, dan mag het niet op Lelystad landen en moet het uitwijken naar Schiphol. Het maximale aantal van 45.000 vliegbewegingen dat op termijn is toegestaan op Lelystad Airport, staat nu ook zwart-op wit. Dat was een vurige wens van de diverse actiegroepen zoals HoogOverijssel en Red de Veluwe. Ook het maximum van tienduizend vliegbewegingen in de eerste drie jaar na de opening - tot de herindeling van het luchtruim in 2023 - wordt vastgelegd. Het biedt omwonenden meer zekerheid dat er in de toekomst niet tóch meer wordt gevlogen dan afgesproken. En gebeurt dat wel, dan staan zij juridisch gezien sterker bij eventuele rechtszaken.

Vanaf 11 januari ligt het Luchthavenbesluit van Lelystad Airport ter inzage. Burgers hebben zes weken de tijd om hun mening te geven. Ook houdt het ministerie begin volgend jaar informatiebijeenkomsten in zes provincies, waaronder Overijssel, Gelderland en Flevoland.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland