Nu het weer vroeger donker wordt schiet de kans op een woningbraak in Flevoland omhoog.
Volledig scherm
Nu het weer vroeger donker wordt schiet de kans op een woningbraak in Flevoland omhoog. © ANP XTRA

Veel grotere kans op inbraak tijdens donkere dagen in Flevoland

Het aanbreken van de donkere dagen in november en december leidt in Flevoland tot een 87 procent hogere kans om slachtoffer te worden van een inbraak. Dat blijkt uit de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis.

Met de InbraakBarometer kan iedereen het actuele inbraakrisico bekijken in de eigen wijk. De komende tijd wordt het inbraakrisico het hoogst ingeschat in de postcodegebieden 1325 in Almere en 8251 in Dronten.

Feestdagen

Traditioneel neemt de kans op een inbraak overal toe in de periode van september tot en met december, als de dagen weer korter worden en makkelijk te zien is of mensen thuis zijn. Er is meestal een duidelijke piek rond de feestdagen.

Tijdens de jaarwisseling verdriedubbelt de kans op een woninginbraak zelfs ten opzichte van andere dagen in de piekmaanden december en januari, blijkt uit de gegevens van Interpolis. Tijdens de kerstdagen wordt er 50 procent meer ingebroken dan op ander dagen in december.

Vierde

Flevoland staat met een stijging van 87 procent als vierde op de ranglijst, die wordt aangevoerd door Zeeland (110 procent). Overijssel bezet met 76 procent de achtste plek. Van de top tien van postcodegebieden met de meeste inbraken zijn er zeven te vinden in Almere. Lelystad komt één keer voor, op plek 9 en op de laatste plaats komt postcode 8303 in Noordoostpolder.

Gratis

De InbraakBarometer is sinds afgelopen zomer beschikbaar en voor iedereen gratis te raadplegen. Interpolis hoopt hiermee het bewustzijn over het inbraakrisico te vergroten, zodat mensen maatregelen gaan nemen. Een paar simpele maatregelen zijn volgens Youri van der Avoird van Interpolis al voldoende: „Inbrekers hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werk. Beveiligingsmaatregelen zoals een automatisch lichtsysteem, een alarm of goed hang- en sluitwerk verlagen de kans op een woninginbraak enorm.”

Nauwkeurig

De afgelopen maanden is de barometer door zo’n 76.000 mensen geraadpleegd. Ze blijkt aardig nauwkeurig, zegt Van der Avoird. „Wij controleren iedere dag in hoeverre onze voorspelling voor een specifiek postcodegebied juist was. Als de InbraakBarometer de laagste waarde aangeeft blijkt er die dag ook nooit te worden ingebroken, geeft de barometer de hoogste score aan dan vindt er in 25 tot 30 procent van de gevallen ook daadwerkelijk die dag in dat postcodegebied een inbraak plaats.”

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland