Volledig scherm
Insteekhavens Flevokust. Deze zijn uit het oude plan van de gemeente Lelystad, dat eind 2013 afgestemd is © Gemeente Lelystad

Verbrand restafval als bodem Flevokust

LELYSTAD - De toekomstige op- en overslaghaven en het bedrijventerrein Flevokust bij Lelystad wordt opgehoogd met de reststof die overblijft bij de verbranding van huishoudelijk- en bedrijfsafval.

In dit zogeheten bodemas zit bijvoorbeeld koper, chloride en sulfaat. Na reiniging, waarbij onder andere met magneten zware metalen eruit gefilterd worden, kan de bodemas hergebruikt worden. Tenminste, met de huidige stand van de techniek kan vijftig procent van de bodemas zo gezuiverd worden dat het zonder enige bescherming als 'zand' een nieuw leven kan krijgen op Flevokust.

Het is de bedoeling dat Van Bentum Recycling Centrale (BRC) uit Rotterdam eerst met bodemas de op- en overslaghaven ophoogt en later het bedrijventerrein. Volgens de gemeente is alleen door dit hergebruik van materiaal Flevokust levensvatbaar. "De terugverdientijd voor alleen de aanleg van een overslaghaven is zo lang, dat daar geen investeerder voor te vinden is", zegt wethouder Jop Fackeldy. Als werkvoorraad mag BRC straks maximaal een miljoen ton nog verontreinigd bodemas op Flevokust hebben liggen. Met de nodige maatregelen, zoals een vloeistofdichte vloer en het spul nat houden om te voorkomen dat het wegwaait, vormt dit geen gevaar voor mens en milieu. Dat bezweert Michiel Haas, als professor Materialen en Duurzaamheid verbonden aan de Technische Universiteit Delft.

Flevoland