Volledig scherm
Burl-spektakel Oostvaardersplassen/ De Nieuwe Wildernis © PR Toerisme Flevoland

Voor de zomer concreet nieuw beheervoorstel Oostvaardersplassen

LELYSTAD - Met welke deskundigen komen Gedeputeerde Staten Flevoland voor de begeleidingscommissie die zich moet uitspreken over het veelbesproken natuurgebied Oostvaardersplassen. En tot welke conclusies en aanbevelingen komen deze commissie en GS wat betreft het beheerplan? Dat zijn de belangrijkste vragen die nog voor de zomer beantwoord dienen te worden nu het initiatiefvoorstel van SGP en VVD is aangenomen.

Ook gisteren kwamen in het urenlange Statendebat de voor- en tegenstanders van het huidige beheerbeleid geen millimeter nader tot elkaar. De fracties schermden naar eigen zeggen met 'de feiten en de waarheid' en verweten de anderen gebruik te maken van 'alternatieve feiten'.

Zodra de Oostvaardersplassen en dan met name de aantallen grote grazers ter sprake komen, lopen de emoties hoog op.

Eind 2016 heeft de provincie de verantwoordelijkheid voor het beheer in de Oostvaardersplassen overgenomen van het rijk. Dat was voor SGP en VVD, gesteund door een meerderheid van de Staten, aanleiding om te komen met een initiatiefvoorstel. Hierin geven ze GS mee dat het gebied tussen Lelystad en Almere primair een vogelnatuurreservaat dient te zijn, waarin de kuddes grote grazers slechts ondersteunend aan de (moeras-)vogels zijn. Ook moet het gebied aantrekkelijker worden.

Het is de bedoeling dat Provinciale Staten in juni vergadert over het nu uit te werken collegevoorstel.

Flevoland