Het gaat goed met de edelherten en de konikpaarden, maar de heckrunderen in de Oostvaardersplassen moeten worden bijgevoerd.
Volledig scherm
Het gaat goed met de edelherten en de konikpaarden, maar de heckrunderen in de Oostvaardersplassen moeten worden bijgevoerd. © ANP

Voorjaar, maar de heckrunderen van de Oostvaardersplassen moeten bijgevoerd

Het gras groeit al lekker, ook de in Oostvaardersplassen en toch begint Staatsbosbeheer woensdag met het bijvoeren van de heckrunderen in het veelbesproken natuurgebied tussen Lelystad en Almere. Tijdens een inspectie van dierenartsen en de kuddebeheerder bleek maandag dat de conditie van de heckrunderen onder de norm voor bijvoeren is gezakt.

Met de overgebleven konikpaarden (een deel verhuisde vorige week naar Spanje) en de edelherten (een groot aantal is afgeschoten deze winter) gaat het uitstekend, volgens de deskundigen. Dat de heckrunderen het zwaarder hebben, wekt bij de experts geen verbazing. Die krijgen elke winter als eerste een minder goede conditie.

Hooi

Vanaf woensdag wordt hooi in de Oostvaardersplassen gebracht dat op verschillende plekken bij de vier kuddes heckrunderen wordt uitgespreid. Op die manier kunnen de dieren aan het hooi wennen. Al naar gelang de behoefte van de runderen kan de hoeveelheid hooi worden opgevoerd. De kuddes hebben binnen het natuurgebied hun eigen leefgebied en hierdoor kan Staatsbosbeheer het voer heel gericht en lokaal verspreiden.

Mager

Maandag was de zogenaamde Body Condition Score (BCS) van de hele groep runderen gemiddeld 2,0, wat kan worden vertaald als 'mager’. Dit is de grenswaarde waarop betrokken partijen hebben afgesproken dat het bijvoeren moet beginnen. De laatste keer dat een inspectie werd gehouden was de BCS nog 2,4. Het bijvoeren begint op ‘het moment waarop enerzijds ruimte blijft voor het natuurlijk karakter van deze vrij levende dieren en anderzijds het moment waarop de dieren de winter nog goed door kunnen komen’. 

Grasvoorkeur

Hoe kan het dat aan begin van het voorjaar, terwijl het gras al aan het groeien toch bijgevoerd moet worden? Het jonge nog korte gras van nu is heerlijk voer voor de konikpaarden en de edelherten. De heckrunderen kunnen het korte gras pas eten als ze hun tong om het gras  heen kunnen slaan. Voordat het zover is, zijn we wel weer even verder. Daarom krijgen ze nu eerst hooi bijgevoerd om aan te sterken. 

Flevoland