Volledig scherm
Heckrunderen (voorgrond) en konikspaarden horen eigenlijk niet thuis in de Oostvaardersplassen, vindt Harm Niesen van de Faunabescherming. © ADN Beeldredactie/Wim van der Tuin

‘Vreemd vonnis. Schiet de dieren maar dood, zeg je eigenlijk, omdat ze anders sterven in de winter’

Harm Niesen van de Faunabescherming, één van de partijen die bezwaar had gemaakt tegen de afschot, is heel teleurgesteld. ,,Eigenlijk is het vonnis heel vreemd. Je zegt feitelijk: schiet de dieren maar dood, want anders sterven ze in de winter.” 

Niesen vermoedt dat alle commotie rondom het natuurgebied afgelopen winter een rol spelen in het vonnis. ,,Al is dat niet zo hardop gezegd. Die indruk krijg je wel.”

De Faunabescherming pleitte eerder al voor het uitbreiden van het natuurgebied, liefst tot in Duitsland aan toe. Nu dat niet kan, wil de organisatie liever dat de paarden en runderen uit de Oostvaardersplassen worden verwijderd. ,,En niet de herten. Vee hoort eigenlijk niet in zo’n gebied”, zegt Niesen. ,,Helaas heeft de rechter niets over dit alternatieve plan gezegd.”

Volgens Niesen is de situatie veranderd, toen de provincie de zeggenschap over het gebied kreeg. ,,Voorheen was dat het rijk. Nu merk je dat er andere belangen gaan spelen. Zo zijn er politici die er een recreatiegebied van willen maken. Dat heeft heel de discussie veranderd.”

  1. Zweefvliegclub Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvlieg­club Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen ziet steeds meer deuren voor zich dichtslaan. Aan de plannenmakerij voor verhuizing naar de omgeving van Nunspeet moest plotseling een einde komen door een gewijzigd standpunt van de gemeente en daaroverheen een onverwacht bezwaar van de luchtmacht. Bovendien werd een bezwaar tegen de plaatsing van windmolens pal langs het eigen vliegveld verworpen. Een reëel alternatief voor de Flevolandse zweefvliegers lijkt er niet te zijn. „Na vijf jaar praten zijn we nog geen steek verder”, zegt voorzitter Joop Ramaekers.

Flevoland