D66 verloor drie van haar zetels in de Eerste Kamer de extra Flevolandse stem mocht niet baten.
Volledig scherm
D66 verloor drie van haar zetels in de Eerste Kamer de extra Flevolandse stem mocht niet baten. © ANP

VVD’er in Flevoland stemt op D66 voor Eerste Kamer

Een VVD-Statenlid in Flevoland heeft bij de verkiezingen voor Eerste Kamer op D66 gestemd. Dat bleek vanmiddag tijdens de stemming in het provinciehuis in Lelystad.

Welk VVD-Statenlid koos voor een vertegenwoordiger van een andere partij is niet bekend. De stemming is geheim. Mogelijk  werd er bewust afwijkend gestemd. De kans is aanwezig dat verschillende partijen de afgelopen dagen flink rekenden om een eventuele restzetel in de Eerste Kamer binnen te halen. Zo had ook de VVD er alle belang bij dat regeringspartner D66 goed scoorde, om zo als coalitie in de senaat een maximaal aantal zetels in de wacht te slepen. Het kabinet verloor overigens de meerderheid in de Eerste Kamer, mede door het forse verlies van D66. De democraten behaalden 7 zetels (-3). De VVD kwam tot 12 zetels (-1).

VVD Flevoland liet vooraf op twitter enigszins cryptisch weten dat het ‘zeker in het belang’ van de liberale kiezer ging stemmen.

Bij navraag na afloop wilde geen van de VVD-Statenleden iets over het eigen stemgedrag kwijt. Fractievoorzitter Jan de Reus wilde ook niet onthullen of hij verrast was door de D66-stem van één van zijn collega. ,,We hebben een democratie en iedereen mag stemmen op wie hij wil. Dat is gebeurd.”

Flevoland