Wees voorbereid: de eerste échte storm is op komst

videoDe eerste storm in bijna een jaar tijd geeft overlast in Flevoland. Het is onverstandig om dinsdag met een lege vrachtwagen of aanhangwagen de weg op te gaan. De provincie krijgt te maken met zware windstoten, verwacht meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline.

De storm is in deze regio vooral aan het IJsselmeer te voelen. ,,De storm neemt in de nacht van maandag op dinsdag toe naar windkracht 6 in het IJsselmeergebied", verwacht Van Wezel. ,,Het wordt onstuimig in Flevoland. Er is kans op zware windstoten van 90 kilometer per uur aan de IJsselmeerkust en windvlagen van 80 kilometer per uur in de rest van de provincie.” Aan het eind van de middag neemt de windkracht af.

Verbod

Quote

Door het water kan de wind net even een iets andere richting hebben

Jaco van Wezel, Weeronline

De provincie Flevoland waarschuwt weggebruikers voor windstoten op de Markerwaarddijk, tussen Lelystad en Enkhuizen. Bij zware windstoten komt het regelmatig voor dat vrachtwagens en auto's met aanhangwagens niet over de dijk mogen rijden. Het is onduidelijk of zo'n verbod er dinsdag komt. Van Wezel verwacht geen grote problemen op de dijk. ,,De wind komt vanuit het noordwesten en waait parallel aan het verkeer op de dijk, dus niet in de flank. Toch zou ik het zekere voor het onzekere nemen. De dijk zit vol op het water, waardoor de wind net even een iets andere richting kan hebben", legt de meteoroloog uit.

Het KNMI geeft voor dinsdag code geel af. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten in het IJsselmeergebied en ook Overijssel. Volgens Weeronline-meteoroloog Van Wezel geldt dat vooral voor het westen van de provincie. ,,De storm zal in de richting van Twente meevallen", verwacht hij. ,,Het zwaartepunt van de storm ligt in het noorden van Nederland, vooral op de Noordzee bij de Waddeneilanden. De storm trekt richting Denemarken.”

Uitwaaien

Nederland heeft bijna een jaar lang geen storm gehad. Dinsdag is de eerste sinds 24 januari 2018, meldt Weeronline. Vanaf februari waaide het in alle maanden gemiddeld minder hard dan gebruikelijk. Voor het eerst sinds 2007 was er geen officiële herfststorm. Volgens Van Wezel kan de storm van dinsdag niet tippen aan de drie zware stormen van een jaar geleden, waarbij tot twee keer toe de hoogwaterkering Balgstuw Ramspol werd gesloten. Dit keer worden geen kritieke waterstanden verwacht. ,,Op 3 januari vorig jaar werd op Vlieland windkracht 10 gemeten. Op 18 januari was er zelfs een weeralarm met code rood. Deze storm is er zeker niet mee te vergelijken. Het is goed weer om uit te waaien.”

Quote

Deze storm is niet te vergelij­ken met de zware stormen van een jaar geleden

Jaco van Wezel, Weeronline
Volledig scherm
Een vrachtwagen blokkeert de A6. © GinoPress
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland