UWV voorziet dat werkgevers nog moeilijker aan personeel kunnen komen als de groeiende groep 60-plussers vertrekt.
Volledig scherm
UWV voorziet dat werkgevers nog moeilijker aan personeel kunnen komen als de groeiende groep 60-plussers vertrekt. © ANP

Werkloosheid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

Eind vorige maand waren 6728 Flevolanders - 3 procent van de beroepsbevolking - afhankelijk van een werkloosheidsuitkering. Dat waren er wel wat meer dan eind december, maar aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In de afgelopen twaalf maanden daalde het aantal uitkeringsgerechtigden met 14,2 procent. De daling van de werkloosheid in Flevoland gaat daarmee sneller dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit cijfers van het UWV.

Een lichte stijging van het aantal uitkeringen in januari is volgens het UWV normaal. „Het is vaak het gevolg van aflopende arbeidscontracten aan het einde van het voorgaande jaar”, aldus het UWV. Alleen aan de sectoren bank- en verzekeringswezen en het onderwijs is die stijging voorbij gegaan.

Vergrijzing

Het UWV ziet problemen opdoemen door de vergrijzing. In Flevoland wonen iets meer dan 11.000 werknemers van 60 jaar of ouder en dat aantal groeit rap. In tien jaar tijd kwamen er 7300 bij, waarmee hun aandeel groeide naar 6,6 procent van alle werknemers. De komende jaren zullen er veel met pensioen gaan, wat de spanning op de arbeidsmarkt verder zal verhogen.

Zorg

De meeste 60-plussers werken in de sectoren Zorg & Welzijn, Overige zakelijke diensten, Industrie en Overheid. Juist in die eerste sector is nu al een gebrek aan personeel. Verzorgenden en verpleegkundigen staan op de lijst van moeilijk vervulbare beroepen. 

„Door de verwachte verdere groei van de werkgelegenheid in de sector Zorg & Welzijn zullen werkgevers ook gedurende de komende periode voor de uitdaging staan hoe zij aan voldoende gekwalificeerd personeel kunnen komen”, concludeert het UWV.

Flevoland