Zwarte piet
Volledig scherm
Zwarte piet © ANP

Werkstraf na slaven-opmerking op Facebook richting tegenstanders Zwarte Piet

De 31-jarige Sietse P. uit Lelystad is vandaag veroordeeld tot 40 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor een discriminerend bericht richting tegenstanders van Zwarte Piet. 

De Lelystedeling reageerde op Facebook op een demonstratie van de actiegroep Kick Out Piet. 'Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen is toch wat ze willen dat luie zweet eruit werken nikker daar ben je voor geboren', schreef P. op het sociale medium.

Het was één van de vele duizenden negatieve reacties. De actiegroep selecteerde met een advocaat 50 aangiftes wegens discriminatie. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt daarvan acht  zaken.

Stommiteit

P. was de eerste verdachte die voor moest komen, maar liet verstek gaan in de rechtbank. De rechter vond dat hij met zijn opmerkingen geen bijdrage heeft geleverd aan het debat over Zwarte Piet. Tegen de politie heeft P. gezegd dat hij een stommiteit heeft begaan. Hij zou dit nooit meer doen.

Het OM wil zich ver buiten de zwartepietendiscussie houden. De officier vond dat de uitlatingen van de verdachte beledigend waren en dat was de rechter met de officier eens. Zij nam de eis over.

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland