Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Werkstraffen voor ondernemers uit Lelystad voor tillen van belastingdienst

Twee eigenaren van een metaalbedrijf in Lelystad zijn tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen veroordeeld wegens belastingfraude. Het duo hield 110.000 euro in eigen zak, om zo het bedrijf overeind te houden.

Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De keuze was simpel: of acht personeelsleden kwamen op straat, of de fiscus kreeg waar ze recht op had. Dat zei de 52-jarige Mirjan O. twee weken geleden tijdens de zitting. Samen met haar 74-jarige vader Albertus O. leidde ze het bedrijf in metaalwaren toen het tussen 2012 en 2015 in zwaar weer belandde. 

Geen btw

Door klanten betaalde btw moet aan de fiscus worden afgedragen. Dat deed het bedrijf niet. Toen de belastingfraude werd ontdekt, moest alsnog de verschuldigde 110.000 euro worden afgedragen. Dat is inmiddels nagenoeg voldaan. 

Ook kreeg het bedrijf boetes opgelegd. Als gevolg daarvan heeft het bedrijf het bedrijfspand moeten verkopen.

De dochter kreeg drie maanden celstraf voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur opgelegd. De vader kreeg dezelfde voorwaardelijke straf en een werkstraf van 120 uur. Zijn rol in de fraude was iets kleiner dan die van zijn dochter. Het bedrijf kreeg een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.

  1. Zweefvliegclub Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvlieg­club Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen ziet steeds meer deuren voor zich dichtslaan. Aan de plannenmakerij voor verhuizing naar de omgeving van Nunspeet moest plotseling een einde komen door een gewijzigd standpunt van de gemeente en daaroverheen een onverwacht bezwaar van de luchtmacht. Bovendien werd een bezwaar tegen de plaatsing van windmolens pal langs het eigen vliegveld verworpen. Een reëel alternatief voor de Flevolandse zweefvliegers lijkt er niet te zijn. „Na vijf jaar praten zijn we nog geen steek verder”, zegt voorzitter Joop Ramaekers.

Flevoland