Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Werkstraffen voor ondernemers uit Lelystad voor tillen van belastingdienst

Twee eigenaren van een metaalbedrijf in Lelystad zijn tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen veroordeeld wegens belastingfraude. Het duo hield 110.000 euro in eigen zak, om zo het bedrijf overeind te houden.

Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De keuze was simpel: of acht personeelsleden kwamen op straat, of de fiscus kreeg waar ze recht op had. Dat zei de 52-jarige Mirjan O. twee weken geleden tijdens de zitting. Samen met haar 74-jarige vader Albertus O. leidde ze het bedrijf in metaalwaren toen het tussen 2012 en 2015 in zwaar weer belandde. 

Geen btw

Door klanten betaalde btw moet aan de fiscus worden afgedragen. Dat deed het bedrijf niet. Toen de belastingfraude werd ontdekt, moest alsnog de verschuldigde 110.000 euro worden afgedragen. Dat is inmiddels nagenoeg voldaan. 

Ook kreeg het bedrijf boetes opgelegd. Als gevolg daarvan heeft het bedrijf het bedrijfspand moeten verkopen.

De dochter kreeg drie maanden celstraf voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur opgelegd. De vader kreeg dezelfde voorwaardelijke straf en een werkstraf van 120 uur. Zijn rol in de fraude was iets kleiner dan die van zijn dochter. Het bedrijf kreeg een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland