Zeekadetkorps Nederland ‘kaapt’ Bataviahaven

videoDe Bataviahaven werd vandaag ingenomen door 12 grote korpsschepen met aan boord in totaal 300 zeekadetten en 100 begeleiders. Ook een groot aantal sloepen, vletten en hulpvaartuigen zullen afmeren in de Lelystadse haven. 

Korpsschip Noorderkroon uit Urk is één van de deelnemende schepen uit de regio. De zeekadetten, voornamelijk uit Urk en Tollebeek, lieten zich van hun beste kant zien bij de werkzaamheden om de Houtribsluis te passeren en bij het aanleggen in Batavia Haven. Lelystad is dit jaar door de maritieme jeugdvereniging Zeekadetkorps uitgekozen als startplaats van het jaarlijkse zomerkamp. 

De zeekadetten zullen zich van 21 tot 24 juli bezighouden met zeilwedstrijden, roeiwedstrijden en diverse andere vormen van waterplezier. Dit alles mondt uit in een open dag a.s. maandag, waar de bezoekers in Bataviahaven de schepen kunnen bezichtigen. Er zijn diverse rondleidingen met o.a. een bezoekje aan de machinekamer. 

Ook kunnen bezoekers een stukje meevaren op een korpsschip en tevens zijn er diverse nautische activiteiten. Dit alles heeft tot doel om Lelystad warm te krijgen voor de oprichting van een Zeekadetkorps. Dit zou moeten gebeuren in samenwerking met gemeente, provincie, bedrijfsleven en vrijwilligers. Lelystad zou daarmee de twintigste plaats worden die een Zeekadetkorps heeft.

Lokale activiteiten

Verspreid over het land zijn Zeekadetkorpsen actief, die bestaan uit jonge vrijwilligers (tussen 9 en 23 jaar) met interesse voor nautische vaardigheden. Plaatselijke Zeekadetkorpsen nemen deel aan nationale en lokale activiteiten zoals herdenkingsceremonies, Sinterklaasintochten en manifestaties. 

Volledig scherm
© Peter Dekkers
De zeekadetten waren vanmiddag druk in de weer in Lelystad.
Volledig scherm
De zeekadetten waren vanmiddag druk in de weer in Lelystad. © Peter Dekkers
  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland