Volledig scherm
Het ziekenhuis in Lelystad. © Foto Freddy Schinkel

Zorgverleners: Verdwijnen acute zorg Lelystad kost mensenlevens

Het sluiten van de acute zorg in het ziekenhuis in Lelystad, gaat mensenlevens kosten. Dat stelt een groep zorgverleners, onder wie hoogleraar en anesthesioloog Rob Slappendel, in een brandbrief aan de minister en Kamerleden. ,,We willen dat deze boodschap goed doordringt in Den Haag, want de minister lijkt nog te twijfelen over zijn beslissingen.”

Eén van de ondertekenaars van de brief is internist en intensivist Albert Grootendorst, die op dit moment in Lelystad werkt. ,,Hij heeft de afgelopen drie weken vijf concrete gevallen meegemaakt, waarbij patiënten een tocht naar een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld Harderwijk of Almere, niet hadden overleefd”, zegt Slappendel.

Beroerte

Daaruit concluderen de zorgverleners dat als de acute zorg uit Lelystad verdwijnt, mensenlevens op het spel staan. ,,Het gaat om vier verschillende acute zorg. Bij een beroerte heb je binnen drie kwartier een specifiek middel nodig. Als je dus drie kwartier verliest met een rit naar bijvoorbeeld Harderwijk, dan ben je waarschijnlijk te laat. Ook een acuut hartinfarct vormt een risico, net zoals bloedverlies door bijvoorbeeld een ernstig auto-ongeluk en een verloskundig patiënt die snel zorg nodig heeft”, aldus Slappendel.

Zwalken

Naast Grootendorst en Slappendel, hebben ook een verloskundige uit Urk, een anesthesioloog, een huisarts uit Lelystad en een jurist de brief ondertekend. ,,We kenden elkaar eigenlijk niet, maar we staan allemaal achter deze boodschap.” Minister Bruins liet onlangs weten dat de acute zorg niet uit Lelystad mag verdwijnen, maar kwam nog diezelfde dag enigszins op zijn uitspraken terug. ,,Hij zwalkt wat. Daarom willen we deze boodschap toch doorgeven.” De brandbrief is ook naar de curator gestuurd. Die moet beslissen welke overnamekandidaat het beste bod heeft gedaan. Enkele bieders willen de zorg in Lelystad wel degelijk afslanken.

Slappendel verwacht dat de zorgverzekeraar klanten gaat verkiezen. ,,Als je betaalt voor een verzekering en je kunt vervolgens niet in je buurt terecht, dan heeft dat gevolgen. De zorgverzekeraar heeft zorgplicht.”

Flevoland