Volledig scherm
Joost Prinsen © Marco Okhuizen

Mag ik geld halen uit een gevonden portemonnee?

LevenslesWijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (76) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen.

Vraag: Tijdens een etentje reageerden vrienden geschokt op een opmerking van mij (man, 27). Ik zei dat als ik een portemonnee op straat vind overweeg de biljetten eruit te halen. Als vindersloon. Ik kan het goed gebruiken. Uiteraard zou ik alle pasjes naar de politie brengen. Ik werd aangekeken alsof ik melaats was. Vindersloon is toch terecht?

Antwoord Joost: Ik heb een man gekend die een mooi Mariabeeldje in huis had. Dat had hij op een merkwaardige manier in zijn bezit gekregen. Tijdens een personeelsuitje had de club wat gedronken in een uitspanning. Tegenover het terras was een kapelletje. De man liep erheen en kwam terug met dat beeldje. ‘Ik neem het maar mee vóór het gestolen wordt’, zei hij.

Dat vind ik toch mooier vindersloon dan dat geld van u. Een iets artistiekere benadering, laat ik het zo zeggen.

Quote

Het kost me moeite beleefd tegen u te blijven

Joost Prinsen

Want u bent natuurlijk niet de handigste. Het kost me moeite beleefd tegen u te blijven. Ik ga u niet beknorren vanwege het jatten. Deugt niet natuurlijk, maar open deuren intrappen is niet mijn sterkste punt.

Maar de enorm onhandige manier waarop u van plan bent een en ander aan te pakken, daar mag ik toch kritiek op hebben. Stelen en vervolgens de aandacht van oom agent op je vestigen, hoe diep kun je zinken als kruimeldief.

Logisch dat uw vrienden geschokt waren. Ze dachten in goed gezelschap te verkeren. Maar met zo’n onnozele hals in hun midden was daar natuurlijk geen sprake van.

Schaam u! 

Speelt er iets tussen u en uw kinderen, familie, vrienden, buren of collega’s? Leg de kwestie voor aan Joost Prinsen. Mail uw vraag naar joostmagtweten@persgroep.nl

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-3
De GraafschapGRA
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
EINDE
2-4
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-0
FC GroningenGRO
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
0-0
ExcelsiorEXC
away logo