Volledig scherm
A.C.W. Staring: dichter, landbouwhervomer en componist. © Archief

A.C.W. Staring was ook componist

LOCHEM - We kennen Anthony Christiaan Winand (A.C.W.) Staring (1767-1840) als dichter (De hoofdige boer) landbouwkundige en landheer. Maar dat hij ook componist was is tot op heden onbelicht gebleven. In het familie-archief van kasteel De Wildenborch in Vorden zijn muziek en teksten van zijn hand aangetroffen; ze dragen onmiskenbaar de signatuur van ACW.

"Heel bijzonder", noemen Reinier Klein ten Brinke, voorzitter van de commissie De Wildenborchse Kapel en Ben Godtschalk, bestuurslid van de Stichting Henrick Baderorgel in Zutphen, het gevonden materiaal. Musicus Klaas Stok, stadsorganist van Zutphen en dirigent van het Nederlands Kamerkoor, was eerst sceptisch maar is nu helemaal 'om' en spreekt van 'uitvoeringswaardige muziek'.

De bladmuziek is inmiddels gefotografeerd en gedigitaliseerd, zodat ze uitgevoerd kan worden. Dat gebeurt voor de eerste maal op donderdag 19 juli op de eerste van drie Staring-avonden in De Wildenborch.

Staring schreef de liedteksten en liet de muziek door anderen componeren. Opdrachten verleende hij in 1817/1818 aan rector E. Waardenburg van de Latijnsche School in Lochem en de Zutphense stadsorganisten Prins en Brandts Buys. "Muzikaal gezien wist hij heel goed wat hij wilde", zegt Godtschalk.

Samen met Stok werd hij ruim een jaar geleden op de Wildenborch ontvangen door Jennine van de Plassche-Staring, die hen in de gelegenheid stelde in de bibliotheek van de familie Staring te kijken naar de daar aanwezige muziek van A.C.W. Ze troffen een muzikale schat aan, uiteenlopend van aard, onderwerp en tekst.

Wie wil weten hoe Staring klinkt kan deze zomer terecht op een van de drie Staringavonden in kasteel De Wildenborch. Sopraan Irma ten Brinke en Eric van Grootel zijn de vertolkers van Starings niet eerder publiekelijk uitgevoerde muziek. De keuze is gevallen op een Debussy-achtig zangstuk en een ballade.

Lees meer in de Stentor van maandag...

Volledig scherm
De omslag van het muziekstuk 'Ga varen, lief kind', met tekst van Staring en muziek van J.B. Kolkman. ;
  1. Au! Actrice Gerda Havertong (72) uit Epse valt van podium Ranking The Stars: ‘Ik werd pimpelpaars’
    PREMIUM

    Au! Actrice Gerda Havertong (72) uit Epse valt van podium Ranking The Stars: ‘Ik werd pimpel­paars’

    Voor actrice en presentatrice Gerda Havertong (72) uit Epse was het een maand geleden even flink schrikken tijdens opnames van het programma Ranking The Stars. Ze maakte namelijk een vervelende val op het podium, zo is vanavond te zien in de nieuwste aflevering op RTL 5. Havertong laat aan de Stentor weten dat alles goed met haar gaat. ,,Mijn entree viel in duigen, haha.”

Achterhoek