Volledig scherm
Marije Alma (l) en Harmke Oudenampsen zijn enthousiast over de mogelijkheden van filmen met een mobieltje. ,,Volwassenen hebben nu de kans om een verhaal te vertellen. Die moeten ze grijpen.'' © FOTO HISSINK

Achterhoeks duo: Vloggen 'is vooral durven'

videoHarmke Oudenampsen uit Laren en Marije Alma uit Gorssel willen volwassenen aan het vloggen krijgen. Het duo heeft een prijs gewonnen op het MojoFest.

Volwassenen aan het vloggen krijgen. Met dat doel zijn Harmke Oudenampsen (45) en Marije Alma (46) zelf aan hun smartphone gekluisterd geraakt. Het tweetal - voormalig journalisten van het NOS Journaal - is amper een jaar bezig en won afgelopen week al de tweede prijs tijdens het MojoFest in Ierland. Op dit festival draait het om 'mobile journalism', ofwel journalistiek waarbij de smartphone een prominente rol speelt.

Verhaal vertellen

,,Volwassenen hebben nu de kans om een verhaal te vertellen. Die moeten ze grijpen'', deelt Oudenampsen haar enthousiasme, terwijl ze samen met Alma een nieuwe vlog in elkaar zet. Hoewel de twee een voorsprong hebben op het gebied van vloggen, benadrukken ze de eenvoudigheid van het maken van de filmpjes op de smartphone.

,,Mensen moeten vooral durven. Het is een drempel om de mobiel te pakken om je verhaal te delen. Maar als je het eenmaal hebt gedaan, ben je over die angst heen. Je moet het gewoon doen'', geeft Alma als tip mee. ,,Of zoals we in de Achterhoek zeggen 'Vaak bu-j te bang','' vult Oudenampsen aan. 

Mobiele pioniers

,,Het is nu nog allemaal nieuw. We zitten bij een groep van 300 pioniers die de mobiele journalistiek naar een hoger plan willen trekken. Deze groep organiseerde het MojoFest ook. Een smartphone heeft zoveel opties. Dat weten veel volwassenen niet.'' Het tweetal adviseert om vooral niet te perfectionistisch te beginnen. ,,Een vlog met je mobiel hoeft er niet zo gelikt uit te zien. Natuurlijk moet het geen beeld zijn dat de hele tijd heen en weer beweegt, maar dat heb je met een kleine standaard al opgelost'', aldus Alma. ,,Met wat kleine basisvaardigheden kom je al heel ver. Eén cursus en je zit erin. Denk bijvoorbeeld aan het geluid. Je kan een microfoontje aanschaffen of je gaat gewoon op een rustige plek staan.''

Verhaal

Het belangrijkst blijft het volgens Alma en Oudenampsen om een verhaal te blijven vertellen. ,,Denk na over wat je wil vertellen'', aldus Alma. ,,Als kijker moet je vervolgens wel kijken wie de bron van het verhaal is en wat de bedoeling van het verhaal is. Je moet kritisch blijven. Dat geldt voor de kijkers, maar ook voor de makers van een video. Durf allemaal maar eens voor de camera te komen.''

  1. Gorsselnaren kunnen straks mogelijk op één plek terecht voor school, zwemmen, sporten en ander vermaak
    PREMIUM

    Gorsselna­ren kunnen straks mogelijk op één plek terecht voor school, zwemmen, sporten en ander vermaak

    Al jarenlang wordt er in Gorssel gesproken over hoe het verder moet met de voetbalvelden, de tennisvelden, het openluchtzwembad, de basisschool en cultureel centrum en sporthal ‘t Trefpunt. Die voorzieningen vergen de komende jaren veel onderhoud. Sommige accommodaties zijn bovendien veel te groot. De werkgroep GA! (Gorsselse Accommodaties) presenteerde gisteren drie varianten voor het behoud van accommodaties, voorzieningen en onderwijs.

Achterhoek