Volledig scherm

Agent moet sneller ter plaatse zijn bij nood

LOCHEM - De politie moet binnen vijftien minuten present zijn bij spoedsituaties, ook al is het politiebureau in Lochem dadelijk dicht. Het feit dat Lochem het vanaf donderdag moet doen met een afgeslankte politiepost mag daar geen verandering in brengen. Daar hamert burgemeester Sebastiaan van't Erve van de gemeente Lochem op.

Lochem moet het vanaf donderdag zonder volwaardig politiebureau stellen. Er komt een zogeheten steunpunt voor in de plaats. Bij zo'n punt kunnen mensen op vast tijdstippen aangifte doen. Daarnaast biedt het punt, dat vanaf 1 februari in het gemeentehuis zit, een werkplek aan wijkagenten. Agenten zijn daar echter niet meer per se altijd aanwezig. Het politiebureau in Zutphen wordt voor hen in deze regio de voornaamste uitvalsbasis.

In de gemeente Lochem haalt de politie nu al niet de norm bij zogeheten spoedeisende meldingen, zoals inbraken of overvallen. De politie heeft de ambitie om in 90 procent van de gevallen binnen vijftien minuten ter plaatse te zijn. Vorig jaar bleek het percentage in de gemeente Lochem steken op 82,6 procent, blijkt uit cijfers van de politie. ,,Ik vind dat de politie er naar moet streven om de norm van de aanrijtijden te halen'', zegt Van't Erve. ,,De verandering van bureau naar steunpunt mag daarin geen verandering brengen. Het werk moet zo georganiseerd worden dat het goed gaat en dat er voldoende blauw op straat is.''

Achterhoek