Volledig scherm
Het vraagt wat onderlinge afstemming: links, rechts, links, rechts. Dit viertal kwijt zich prima van zijn taak bij het zogeheten ski-lopen, een van de onderdelen op de Goede Doelendag van het Staring College in Lochem.foto Jan Houwers

Auto wassen, 50 euro voor kindertehuis

LOCHEM - Een auto wassen voor vijftig euro. Dat willen wel meer mensen. Thomas en Arnout hebben in ieder geval hun docent biologie, John Jansen, zo ver gekregen.

Als de leraar een kijkje neemt bij zijn glimmende wagen, barst hij in lachen uit. "Hier word ik nou dolgelukkig van."

Her en der op het terrein van het Staring College in Lochem, maar ook op de locaties van de scholengemeenschap in Borculo, heerst bedrijvigheid. Geen lessen, maar spelletjes, verkoop van zelfgemaakte lekkernij, een heitje voor een karweitje, noem maar op, tijdens de Goede Doelendag. Dit jaar spant de school zich in om zoveel mogelijk geld te verdienen voor een kindertehuis in Kenia en op de Filippijnen.

Het lustrum van de sponsorloop Staring on the Run is reden voor de school om alle leerlingen van de scholengemeenschap hun steentje bij te laten dragen voor het Goede Doel.

Evenals voorgaande jaren is de sponsorloop alleen bedoeld voor de examenkandidaten. Nu mogen ook de leerlingen uit lagere klassen op allerlei manieren hun beste beentje voorzetten.

Van die uitnodiging hebben ze volop gebruik gemaakt. Ook buiten de terreinen van het Staring College. Zo staan Lisa Olden en Kiki Klein Selle al 's ochtends om acht uur mest te scheppen in de stallen van Meiden van Haarman, de paardenfokkerij en -stoeterij in Laren.

En werkt de 13-jarige Sven Aarsen zich in het zweet bij de Saab-dealer in Lochem. Tachtig velgen heeft hij met zijn maatje gewassen. Vijftig euro kregen ze voor hun noeste arbeid.

Een ruimte die normaliter in gebruik is als een studiehok, is voor de Goede Doelendag omgetoverd tot een 'levende grabbelton'. Urenlang hebben leerlingen van papier proppen gemaakt. Rode papiertjes die er tussen uit gegrabbeld kunnen worden, geven recht op een prijs, zoals een stuiterbal of een bellenblazer. Een minuut zoeken kost vijftig eurocent.

Bij het graffiti spuiten loopt het niet storm. Wie een euro er voor over heeft, mag met de spuitbus zijn of haar bijdrage leveren op een grote plaat. Meer te beleven valt bij het taart gooien. Twee jongens hebben hun hoofd door gaten gestoken. Wat is er dan leuker om een vlaai in de hand te nemen, die in een van de twee gezichten te wrijven of te gooien! Als een jongen andermaal de lekkernij op zijn neus krijgt, roept hij: "en dat allemaal voor vijftig eurocent!"

Op de markt zijn 's middags lekkernijen te koop die niet gebruikt zijn voor het gooi- en smijtwerk. Cakejes, gevulde koeken, cocktails, noem maar op. En 's avonds gaan de voetjes van de vloer als leerlingen en docenten hun muzikale kunsten vertonen. De opbrengst van de Goede Doelendag is bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

  1. Industriële Kring Lochem steunt
bezwaar tegen snelheidsverlaging op N348 tussen Gorssel en Eefde

    Industriële Kring Lochem steunt bezwaar tegen snel­heids­ver­la­ging op N348 tussen Gorssel en Eefde

    De Industriële Kring Lochem (IKL) sluit zich aan bij het bezwaar tegen snelheidsverlaging op de N348 tussen Gorssel en Eefde. Eerder al hebben de Bedrijvenkring Zutphen, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en VNO-NCW Stedendriehoek bezwaar gemaakt bij Gedeputeerde Staten van Gelderland tegen een proeflimiet van zestig kilometer per uur. IKL heeft de brief niet kunnen ondertekenen omdat die al was verstuurd.

Achterhoek