Boven van links naar rechts: Julia ten Broeke, Anna ten Broeke, Sara ten Broeke, Marianne ten Broeke, onder: Burgemeester van ’t Erve en Dick ten Broeke
Volledig scherm
Boven van links naar rechts: Julia ten Broeke, Anna ten Broeke, Sara ten Broeke, Marianne ten Broeke, onder: Burgemeester van ’t Erve en Dick ten Broeke © Hermien Marsman

Bakkerij Ten Broeke uit Lochem nu hofleverancier

Bakkerij Ten Broeke uit Lochem heeft zaterdagavond het predicaat hofleverancier ontvangen. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve reikte  het predicaat uit tijdens een feestavond bij de bakkerij ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. 

Grootvader Gerrit ten Broeke was met zijn vrouw Wilhelmina Reurslag de oprichter en eerste bewoner van de bakkerij aan de Zutphenseweg. Zij runnen eerst een bakkerijtje annex kruidenierszaak aan de Achterstraat in Lochem. Na het overlijden van Gerrit in 1936 zetten zijn vrouw en hun 19-jarige zoon Derk-Jan de bakkerij voort. In 1951 trouwt Derk-Jan met Bertha Bannink en komt een nieuwe generatie in de bakkerij. Derk-Jan bakt en Bertha staat in de winkel. In 1979 neemt hun zoon Dick de bakkerij over. Hij vernieuwt de bakkerij en breidt grondig uit. Dick trouwt in 1988 met Marianne Eijerkamp en zij krijgen drie dochters. De oudste werkt als vakbekwaam bakster in Bunnik.

Oudste bakker

Bakkerij Ten Broeke is de oudste bakker van de gemeente Lochem. De bakkerij is erg maatschappelijk betrokken. Dat blijkt uit de bijdrage aan goede doelen en verenigingen, open dagen voor kinderen en leerlingen, het bieden van stageplaatsen aan BBL-leerlingen en werk aan mensen met een beperking. 

Zijne Majesteit de Koning kent het recht tot het voeren van het predicaat hofleverancier toe aan kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio en die daarnaast minimaal honderd jaar bestaan. De bestuurders van een bedrijf dat dit predicaat krijgt, moeten van onbesproken gedrag zijn net als de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf voldoende onderbouwd zijn.

Achterhoek