Het initiatief voor diverse zonneparken in en om Barchem heet Bekenschot, genoemd naar het gebied waar een deel van de parken zou kunnen komen.  In het dorp groeit het verzet en er is nu een vereniging opgericht die de plannen wil tegenhouden.
Volledig scherm
Het initiatief voor diverse zonneparken in en om Barchem heet Bekenschot, genoemd naar het gebied waar een deel van de parken zou kunnen komen. In het dorp groeit het verzet en er is nu een vereniging opgericht die de plannen wil tegenhouden. © Foto archief/ Arjan Gotink

Barchemers in verzet tegen komst van zonneparken: ‘Er is grote onrust ontstaan’

Buurtbewoners van de Vrochterhoek in Barchem gaan zich met hand en tand verzetten tegen de mogelijke komst van zonneparken in en rond het dorp. Ze hebben daarom een speciale vereniging opgericht: Houd landelijk Barchem Mooi en Aantrekkelijk, afgekort Hobama. 

Vlak voor de zomer kwam TPSolar, een bedrijf dat al op meerdere locaties in de gemeente Lochem zonneparken ontwikkelt, met het  - weliswaar nog zeer globale - plan om meerdere zonneparken in en om Barchem te verwezenlijken. Gezamenlijk zouden die een omvang moeten hebben van zo'n 30 hectare. 

Rendabel

Op die manier zou het project rendabel te maken zijn omdat er een kabel gelegd moet worden van Barchem richting Borculo om de zonnevelden op die manier aan te laten sluiten op een elektriciteitsstation.  Als er maar  één zonnepark zou kunnen komen, dan zou dat niet renderend zijn, aldus TPSolar. De gemeente Lochem heeft op dit moment als beleidslijn dat zonneparken  per stuk niet groter mogen zijn dan 16 hectare. 

Onrust

Volgens Hobama is er in Barchem ‘grote onrust’ ontstaan over het initiatief. De bewoners willen dat de gemeente Lochem de plannen van TPSolar afwijst. De Barchemers zien de parken als een ‘flagrante aantasting van het prachtige landschap en van de natuur in hun gebied’.  De nieuwe vereniging wil voorkomen dat ‘een hele generatie wordt opgezadeld met grootschalige voorzieningen die het kenmerk hebben van een industriële voorziening', zo laat de vereniging weten. 

Ontbreekt

In de ogen van Hobama ontbreekt het draagvlak voor de plannen. TPSolar zei van de zomer dit najaar in gesprek te willen met de bewoners om hun plannen verder toe te lichten en om te proberen draagvlak te creëren.  Omwonenden van  de te realiseren zonneparken zouden bijvoorbeeld financieel kunnen meeprofiteren van de parken,  zo gaf TPSolar enkele maanden geleden te kennen.  Ook het dorp als geheel zou financieel baat kunnen hebben bij het initiatief, zo werd toen meegedeeld. 

Op het dak

Volgens Hobama zou de gemeente eerst moeten zorgen voor zonnepanelen op het dak, dan ‘andere voorzieningen en als laatste zonneparken op landbouwgrond’.  De Barchemse landbouwer Marcel van der Zande heeft zich tegenover TPSolar bereid verklaard om een deel van zijn landbouwareaal te verpachten aan TPSolar. 

Achterhoek