Volledig scherm
Tram Bello heeft een nieuw onderkomen in samenwerking met Wandelvereniging DOS Barchem Arris Kramer (links) van Wandelvereniging DOS en Albert Wonnink van Tram Bello. Foto: Arjan Gotink © Arjan Gotink

Bello 56 naar buiten in Barchem; onderkomen stoomtram opgeknapt met nieuwe buren

Beter een goede buur, dan een verre vriend. Met dat motto hebben vrijwilligers van de Barchemse wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS) en Vereniging Bello 56, die zich ontfermt over een bijzondere stoomtram, de afgelopen maanden samengewerkt. 

Beide clubs hebben een nieuw onderkomen aan de Maandagsdijk betrokken. Bij het nodige kluswerk hebben vrijwilligers van beide verenigingen elkaar gebroederlijk geholpen, zoals de aanleg van elektra en watervoorzieningen. 

Winterstalling

Nu het meeste kluswerk er op zit, wordt stoomtram ‘Bello 56’ vol trots uit de nieuwe winterstalling gereden. Niet meer als lijn 56 over over het spoor, zoals tot 1945 gebruik was in het Achterhoekse dorp. De ijzeren wielen hebben plaatsgemaakt voor rubber, dat afgedekt is met hoezen om het gevoel van een tram zoveel mogelijk te houden. Van een echte tram is geen sprake meer; vrijwilligers hebben het vervoersmiddel nagemaakt. 

Barchhok

Naast het gebouw dat gebruikt wordt als tramstalling staat het kersverse onderkomen van wandelsportvereniging DOS. Hun zelfbenoemde ‘Barchhok’ wordt deze zaterdag officieel geopend. ,,Hier kunnen we al onze materialen veel beter herbergen. En dat is wel zo prettig. Nu waren sommige materialen soms nog her en der bij enkele leden ondergebracht”, zo verklaart ad-interim voorzitter Arris Kramer van DOS. 

Pittig

Voorzitter Albert Wonnink van Vereniging Bello is ook blij, maar pittig was de verhuizing wel. De complete remise werd ontmanteld en verplaatst. Inclusief de kantine waar de leden en vrijwilligers elkaar elke dinsdagavond treffen om onderhoud aan Bello te verrichten. Die kantine wordt zondag door de buren van DOS gebruikt als rustlocatie, bij de een van de wandelingen die de wandelclub organiseert.

Sinds elf jaar is stoomtram Bello terug in Barchem. Om de versieringen aan de Borculoseweg tijdens het jaarlijkse dorpsfeest wat verder op te tuigen ging een groep enthousiaste buurtbewoners aan de slag om een lokale tram te bouwen. Dit ter herinnering aan de tram van de Geldersch Overijsselsche Stoomtramweg Maatschappij die van 1865 tot 1945 reed op het traject Deventer-Borculo, beter bekend als lijn 56. In Barchem was Hotel Meilink het station. Stoomtram Bello 56 biedt onder toezicht van een conducteur en machinist op de locomotief aan 32 personen plaats. Jaarlijks worden er tientallen ritten gemaakt langs de mooiste plekjes van Barchem. 

Achterhoek