Met een speciale baggerboot maakt Waterschap Rijn & IJssel De Berkel schoon.
Volledig scherm
Met een speciale baggerboot maakt Waterschap Rijn & IJssel De Berkel schoon. © Arjan Gotink

Berkel is weer schoon na debacle met afvalwater van zuivelfabriek FrieslandCampina

videoHet schoonmaken van de Berkel bij Lochem gaat sneller dan verwacht. Waterschap Rijn en IJssel laat daarom morgenochtend de stuw omlaag, zodat het water in de Berkel weer als vanouds kan stromen. 

De Berkel raakte begin november vervuild doordat afvalwater van zuivelfabriek FrieslandCampina in het riviertje stroomde. Dat gebeurde na een breuk in de persleiding bij Lochem. Vele duizenden vissen bezweken.

Waterschap Rijn en IJssel sloot daarna enkele kilometers van de rivier af om daar het vervuilde water vast te houden. De afgelopen dagen zijn de bodemlaag en het water met een baggerboot afgezogen. In het hele traject van stuw Hoge Weide tot aan de aangelegde dam bij Lochem is het water ververst. De baggerboot rondt dinsdag de werkzaamheden af op de locatie waar het restwater van FrieslandCampina was geïsoleerd. 

Ecologisch herstel

Vers water uit het Twentekanaal wordt in de rivier gelaten en ook de pompen, beluchters en de zuurstofplaten die eerder geplaatst zijn blijven hun werk doen. Door alle maatregelen van het waterschap zijn de zuurstofwaarden in de hele Berkel weer op niveau. Het waterschap hoopt hiermee de randvoorwaarden te hebben gecreëerd voor het ecologisch herstel. Dat zal het komend jaar moeten blijken. ‘We blijven dit monitoren’, meldt het waterschap.

Baggerdepot

Eerder maakte het waterschap al de locatie schoon van de persleidingbreuk en de met spoed aangelegde bypass hiervoor. Het oude baggerdepot, waar alle restwater is opgeslagen, wordt nog onderzocht. Samen met de bevoegde instanties wordt bekeken wat daarmee moet gebeuren.

De oorzaak van de persleidingbreuk wordt nog onderzocht.

Kijk hieronder hoe de Berkel vorige week werd schoongemaakt

  1. Speciale zorghotels in Apeldoorn en Almen voor (corona)patiënten: ‘Druk op acute zorg moet afnemen’
    PREMIUM

    Speciale zorghotels in Apeldoorn en Almen voor (corona)patiënten: ‘Druk op acute zorg moet afnemen’

    In Apeldoorn en Almen worden op de oude locatie van het Julianaziekenhuis en hotel Ehzerwold tijdelijk twee zorghotels geopend. In Almen is plek voor coronapatiënten en mensen die palliatieve nodig hebben. In Apeldoorn kunnen coronapatiënten uit het ziekenhuis terecht die nog steeds zorg nodig hebben. Gezamenlijk bieden de hotels plek voor bijna 200 patiënten in Noord- en Oost-Gelderland.

Achterhoek