Volledig scherm
Buurtbewoners liggen in de clinch met J.A. Kuijper, uitbater van een recreatieverblijf die hij al geruime tijd wil uitbreiden. Bezwarencommissie heeft College geadviseerd dat niet toe te staan. © Jan Witting

Bezwarencommissie tikt Lochem op vingers:
uitbreiding Bed & Breakfast Lotus Bubble mocht niet

Bed & Breakfast Love Bubbles in Lochem had niet mogen uitbreiden. De Commissie Bezwaarschriften is eens met omwonenden dat burgemeester en wethouders hadden moeten ingrijpen. De reeds gebouwde uitbreiding, Lotus Bubble en de saunaton, moeten weer weg.

Buurtbewoners aan de Klein Dochterense Schooldijk, die naar eigen zeggen met (rook)overlast kampen, liggen al geruime tijd in de clinch met het College en Bed & Breakfast Love Bubbles. Zo ging omwonende W. Ossewaldt na een eerder bezwaarschrift ook al bij de rechtbank in beroep om zo af te dwingen dat het college alsnog zou optreden tegen de ‘illegaal’ gebouwde Lotus Bubble en saunaton op het perceel van B&B-uitbater Kuijper.

De rechtbank Gelderland achtte het beroep begin dit jaar gegrond en verzocht het College een nieuw besluit te nemen. Daarop stapten burgemeester en wethouders op hun beurt naar de gemeentelijke bezwarencommissie met de vraag opnieuw advies uit te brengen en de uitspraak van de rechtbank daarin mee te wegen.

Verwijderen

De bezwarencommissie heeft nu, nadat bezwaarmaker Ossewaldt vorige maand in een hoorzitting zijn bedenkingen nog weer mocht toelichtten, B&W van Lochem dringend geadviseerd om de buurtbewoner volledig in het gelijk te stellen. De commissie vindt dat de Lochem de eigenaar moet verplichten om de Lotus Bubble en saunaton moet laten verwijderen en de door Ossewaldt gemaakte proceskosten te vergoeden.

Volledig scherm
Het bezwaarschrift dat Ossewaldt indiende om uitbreiding van de B&B in Lochem tegen te gaan, is volgens de bezwarencommissie gegrond. © Arjan Gotink

De Commissie Bezwaarschriften acht onder meer bewezen dat Kuijper zonder omgevingsvergunning en in strijd met het voormalige en het nieuwe bestemmingsplan zijn Bed & Breakfast-accommodatie heeft uitgebreid. Daarnaast heeft de uitbater nog geen verzoek ingediend om het nieuwe bestemmingsplan te laten wijzigen. Kuijper is zelf het risico aangegaan dat handhavend opgetreden zou worden, concludeert de bezwarencommissie, wiens advies om de Lotus Bubble met saunaton te verwijderen niet bindend is.

Raad van State

De Raad van State in Den Haag besloot vorige maand de geplande uitbreiding van Kuijper voorlopig te parkeren bij de gemeente, omdat er een fout zat in het nieuwe bestemmingsplan. Directe buren willen, vanwege de overlast die zij naar eigen zeggen nu al ondervinden, dat de B&B beperkt blijft tot één unit. De Raad van State onderzoekt in een bodemzaak, die later dit jaar zal dienen, of de bestemmingsplanwijzing door kan gaan of moet worden vernietigd.

Volledig scherm
Uitbater Kuijper wil zijn Bed & Breakfast in Lochem uitbreiden, maar buurtbewoners steken daar een stokje voor. En dat is volgens de Commissie Bezwaarschriften terecht. © Arjan Gotink

Achterhoek