Er is binnenkort in Harfsen een bijeenkomst over wat er nog meer aan mogelijkheden is om geld te verdienen op de boerderij.
Volledig scherm
Er is binnenkort in Harfsen een bijeenkomst over wat er nog meer aan mogelijkheden is om geld te verdienen op de boerderij. © Foto archief/Cor de Kock

Bijeenkomst over kansen in het agrarisch gebied van Lochem

Wat kan er nog meer in het agrarisch gebied dan alleen maar het runnen van een klassiek boerenbedrijf? Die vraag staat centraal op een bijeenkomst in Harfsen op donderdag 19 september. In buurthuis Hoeflo zijn boeren en andere belangstellenden welkom om te horen wat er voor kansen zijn in het buitengebied van de gemeente Lochem.

Het initiatief voor de avond is genomen door Bertus Karssenberg, voorzitter van Plaatselijk Belang Harfsen, samen met Karin ter Maat (die beoogd opvolger is in het bedrijf van haar schoonouders in Harfsen) en Eric Jan de Haan, de wethouder economie van Lochem. Ter Maat zal vertellen hoe zij en haar echtgenoot aan kijken tegen de bedrijfsopvolging. Ook Peter van Brakel levert een bijdrage aan het gesprek in Hoeflo. Hij is specialist belastingadvies van Accon AVM en heeft veel kennis van bedrijfsoverdrachten en innovaties binnen de sector.

Steeds moeilijker

Maar het zal op 19 september niet alleen draaien over een reguliere opvolging. Er zijn ook enkele ondernemers aanwezig die het oorspronkelijke agrarische bedrijf hebben verbreed door er andere activiteiten te ontplooien. ,,Het wordt steeds moeilijker voor boerenbedrijven om puur alleen maar een boerenbedrijf te zijn’’, licht initiatiefnemer Bertus Karssenberg toe. ,,Heel veel bedrijven doen er al wat naast om aan extra inkomsten te komen en de kans is groot dat dat in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. Het is vaak gewoon pure noodzaak om er wat naast te doen om het op die manier te redden als boerenbedrijf.’’

Aanmelden

De bijeenkomst in het buurthuis van Harfsen begint om 20 uur. Belangstellenden krijgen het verzoek om zich vantevoren aan te melden bij Hans Wennekes, de manager voor het midden- en kleinbedrijf bij de gemeente Lochem. Dit kan via mkbmanagers@lochem.nl of via 0613332853.

Achterhoek