Boeren uit Salland, Twente en de Achterhoek barbecuen op steenworp afstand van het Binnenhof.
Volledig scherm
Boeren uit Salland, Twente en de Achterhoek barbecuen op steenworp afstand van het Binnenhof. © Mark Rood

Boeren uit Oost-Nederland barbecueën bij het Binnenhof: ‘Het ging echt viraal, als een soort spinnenweb’

Bij loonwerkbedrijf Sturris in het Gelderse Laren verzamelen zich woensdagmorgen in alle vroegte honderden boeren. Met 270 trekkers rukken ze op naar Den Haag. Niet rechtstreeks, maar met een omtrekkende beweging, want de Hofstad is omgebouwd tot een bijna onneembare vesting. 

,,We zijn naar Katwijk aan Zee doorgereden, en van daaruit via het strand tot aan de Pier van Scheveningen. Uiteindelijk zijn we gestopt op zo'n 150 meter van het Binnenhof, prachtig toch’’, blikt Mark Rood (26) uit Holten met een brede grijns terug. 

Massale opkomst

Hij is een van de organiserende boeren. De opkomst is veel hoger dan Rood kon dromen. ,,In eerste instantie was vijftig al een droom. Het ging echt viraal, als een soort spinnenweb.” Ze willen Nederland wakker schudden, zeggen de vaak jonge boeren uit de Achterhoek, Twente en Salland. ,,Als wij nu niet in actie komen, dan is er geen volgende generatie meer.” In Den Haag willen ze vooral hun punt duidelijk maken: de stikstofregelgeving moet anders. Meer zoals in Duitsland bijvoorbeeld, of in ieder geval Europees op één lijn. 

Boeren uit Salland, Twente en de Achterhoek barbecuen op steenworp afstand van het Binnenhof.
Volledig scherm
Boeren uit Salland, Twente en de Achterhoek barbecuen op steenworp afstand van het Binnenhof. © Mark Rood

Gesponsorde barbecue

Op steenworp afstand van het Binnenhof parkeren Rood en de zijnen hun trekkers aan de Gravenstraat. Het gaat er gemoedelijk aan toe. Pontificaal in het midden van het Haagse pleintje  zetten ze een grote barbecue neer,  waarna de 500 gesponsorde hamburgers, 250 gehaktballen en 500 worstjes worden aangerukt. ,,Die hebben we zelf gegeten, maar ook aangeboden aan heel veel mensen die benieuwd waren naar onze protestactie. Met al die regelgeving voor de landbouw kan het zo niet doorgaan, hebben we uitgelegd.” Dat vertelt Mark Rood 's avonds rond negen uur terwijl ze met een stoet van nog zo'n honderd actievoerders in hun trekkers terugrijden over de A12. ,,Tegen middernacht worden we welkom geheten bij de afrit Bathmen van de A1. Daar gaan we de laatste vijftig worstjes en hamburgers samen opeten.’’ 

Achterhoek