Volledig scherm
Bennie Jolink van boerenrockband Normaal. © ANP Kippa

Boeren willen Top 2000 bestormen met nummer van Normaal

video & pollNiet Bohemian Rhapsody, maar een nummer van de boerenrockband Normaal moet dit jaar op nummer 1 in de Top 2000 binnenkomen. Tenminste, als het aan de boeren pr-organisatie Team Agro NL ligt. Vandaag werd een ludieke actie gelanceerd om De boer dat is de keerl bovenaan de lijst der lijsten te krijgen.

De oproep, die onder meer via social media met de hashtag #odeaandeboer wordt verspreid, is een nieuw initiatief om aandacht te vragen voor de agrarische sector. ,,We willen de boeren in deze roerige tijd op een positieve manier steunen’’, verklaart Annemieke Schinkel, bestuurslid van Team Agro NL. Daarmee verwijst ze naar de veelbesproken stikstofmaatregelen en daaropvolgende demonstraties in heel Nederland.

Drie nummers

Het idee is simpel: door het verspreiden van een stemadvies - met in totaal drie nummers over het boerenleven - hoopt Team Agro NL dat er massaal op de ‘boerennummers’ wordt gestemd. Zo vaak, dat ze een plekje krijgen in de jaarlijkse Top 2000. Naast De boer dat is de keerl gaat het om Lekker op de trekker van Mannenkoor Karrespoor en Op ’t platteland van Daniël Lohues.

,,Muziek is een verbindende factor’’, verklaart Schinkel de actie. ,,En de Top 2000 leeft in alle lagen van de bevolking. We hopen dan ook dat niet alleen boeren stemmen, maar ook burgers die de agrarische sector een warm hart toedragen.’’

De keuze voor de drie genoemde nummers had nog wel wat voeten in de aarde. ,,Er zijn meer nummers, zeker ook van Normaal, die geschikt zijn. Maar uiteindelijk moesten we natuurlijk kiezen.’’ De organisatie vindt het dan ook prima als er op andere nummers wordt gestemd. ‘Maar zet dan wel De boer dat is de keerl op 1', luidt het devies.

Poll

Kan 'De boer is de keerl' rekenen op jouw stem voor de Top 2000?

 • Zeker, een mooie manier om de boeren te steunen (77%)
 • Ja, maar niet vanwege deze actie. Ik vind het gewoon een goed nummer (11%)
 • Nee, zo'n politiek gekleurde actie hoort niet bij de Top 2000 (8%)
 • Nee, ik vind het een nummer van niks (3%)
5193 stemmen

Kritiek

De actie kan op social media al op de nodige positieve aandacht rekenen. Onder meer het officiële account van voetbalclub De Graafschap betuigt steun. Maar er zijn ook critici. ‘Niet alles politiek maken’, stelt iemand op Twitter. ‘Ik snap de gedachte erachter. Maar gewoon niet doen.’ Een ander reageert: ‘Misbruik Top 2000 niet voor uw politiek gekleurde boodschap’.

Annemieke Schinkel wuift die kritiek weg. ,,Het gaat niet enkel om een politiek geluid. Dit is veel breder. Het is een weloverwogen actie om boeren en burgers meer te verbinden. Muziek is dan een mooie manier om onze trots voor de boer te tonen.’’

Promotievideo

Later deze week verschijnt een video met Bennie Jolink in de hoofdrol, vertelt Jolanda Kieftenbeld, secretaris van Team Agro NL. De pluimveehoudster uit Haarle komt daar mogelijk zelf ook nog in voor: ,,Ik heb in elk geval materiaal opgestuurd.” 

De vraag naar haar persoonlijke muziek top drie overvalt de Haarlese een beetje: ,,Normaal houd ik van Queen en Miss Montreal, maar voor deze actie zet ik De boer dat is de keerl op één. Mooi vind ik ook het protestlied Boerenverstand van boer Arno uit Dijkerhoek.”

Stemmen voor de Top 2000 kan vanaf 1 december.

Normaal in de Top 2000

Vanaf het ontstaan van de Top 2000 (in 1999) stond Normaal altijd in de lijst. De eerste 15 jaar enkel met Oerend Hard, maar in 2015 kwam daar de live-versie van Deurdonderen bij en een jaar later stond de teller op drie dankzij Alie.

De hoogste notering in de lijst der lijsten scoorde Normaal in 2005. Toen belandde Oerend Hard op nummer 82.

 1. Gorsselnaren kunnen straks mogelijk op één plek terecht voor school, zwemmen, sporten en ander vermaak
  PREMIUM

  Gorsselna­ren kunnen straks mogelijk op één plek terecht voor school, zwemmen, sporten en ander vermaak

  Al jarenlang wordt er in Gorssel gesproken over hoe het verder moet met de voetbalvelden, de tennisvelden, het openluchtzwembad, de basisschool en cultureel centrum en sporthal ‘t Trefpunt. Die voorzieningen vergen de komende jaren veel onderhoud. Sommige accommodaties zijn bovendien veel te groot. De werkgroep GA! (Gorsselse Accommodaties) presenteerde gisteren drie varianten voor het behoud van accommodaties, voorzieningen en onderwijs.

Achterhoek