Volledig scherm
Het ongeluk vond plaats op de Ruurloseweg in Barchem. © Ginopress

Boete van 850 euro voor botsing met dodelijke afloop in Barchem

Een 27-jarige man uit Ruurlo die met kerst 2017 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Ruurloseweg in Barchem is veroordeeld tot een boete van 850 euro, en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor vier maanden.

Anders dan het Openbaar Ministerie meende is J.G. volgens de rechtbank Gelderland niet ‘aanmerkelijk onoplettend, onvoorzichtig of onachtzaam geweest’, een misdrijf volgens de Wegenverkeerswet. Wel heeft hij onvoldoende opgelet, maar dat is een overtreding, van een lichtere categorie dan een misdrijf. Het OM had 240 uur werkstraf en een ontzegging van een jaar geëist.

Even opzij gekeken

De man was op tweede kerstdag met zijn vriendin onderweg van Ruurlo naar Barchem toen hij in een flauwe bocht op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer terecht kwam. De autobestuurder, die pas kort zijn rijbewijs had, had even opzij gekeken naar zijn vriendin, waardoor het heeft kunnen gebeuren. De officier van justitie heeft tijdens de zitting twee weken geleden gezegd dat juist van een beginnend bestuurder extra ‘focus’ moet worden verwacht.

Vrouw om het leven

Hij raakte in botsing met de tegenligger, beiden reden zo’n zeventig, tachtig kilometer per uur. Een 71-jarige vrouw uit Ruurlo kwam om het leven. Haar partner, die de auto bestuurde, raakte zwaargewond. Ook de vriendin van G. liep letsel op.

De rechtbank hield er in de strafmaat rekening mee dat de veroorzaker de schuld op zich heeft genomen en na het ongeluk contact heeft gezocht met de zwaargewonde man en de overige nabestaanden van het dodelijke slachtoffer.

Achterhoek