Volledig scherm
foto Martin Vink

Borden zaaien verwarring bij hondenbezitter

LOCHEM - Op de Enk in Lochem, het schilderachtige landschap dat globaal tussen de Barchemseweg en de Zwiepseweg ligt, hangen sinds enige tijd verbodsborden die bedoeld zijn voor hondeneigenaren en hun trouwe viervoeter.

Op de borden staat de oproep om honden aangelijnd te houden in verband met Neospora-besmetting. Neospora is een parasiet die via hondenuitwerpselen in het gras of in kuilvoer zich in de koe nestelt en de vrucht in de baarmoeder afstoot.

De PvdA-fractie in de Lochemse gemeenteraad wilde onlangs weten wie de bordjes heeft geplaatst en of het verbod voor het hele gebied van de Enk geldt. Volgens wethouder Berend-Jan Bussink heeft de eigenaar van één van de percelen in het gebied ze opgehangen. "Het is de keuze van de eigenaar van het perceel om zo zijn grond te beschermen", aldus Bussink.

Het verbod geldt volgens hem niet voor de hele Enk. Een woordvoerder van LTO Noord, waarvan uitleg over de bacterie en de gevolgen van de besmetting onder het bord hangt, laat weten dat de borden geen rechtsgeldigheid hebben. "Mensen kunnen op basis van dit bordje niet bekeurd worden."

Volledig scherm
Op de borden staat de oproep om honden aangelijnd te houden in verband met Neospora-besmetting. foto Martin Vink

Achterhoek