Volledig scherm
Inwoners van Almen maken zich zorgen over de gevolgen van een brand bij bandenrecyclingbedrijf Doornberg in Almen. © Jan Houwers

Brand bij Doornberg in Almen kan dagen duren

Een brand bij bandenrecyclingbedrijf Doornberg Recycling in Almen kan in het slechtste geval dagen duren. Dat zei burgemeester Sebastiaan van't Erve donderdagavond bij een informatiebijeenkomst over de brandveiligheid van het bedrijf. Buren maken zich grote zorgen.

Doornberg Recycling houdt de gemoederen al jaren bezig. Buren vinden dat het bedrijf, dat in 2015 een vergunning kreeg, niet thuishoort aan de Scheggertdijk. Daarover loopt nog een juridische procedure. Brandveiligheid is punt van zorg. Brandende banden zijn lastig te blussen. In het slechtste geval kan de brand dagen duren en heeft het dorp Almen daar 'hele flinke last van' als de wind verkeerd staat, zei Van't Erve.

Bereikbaarheid

Doornberg Recycling, gemeente Lochem en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hebben een intentieverklaring getekend om de brandveiligheid te verbeteren. Punten van aandacht zijn bijvoorbeeld de inrichting van het terrein, de hoeveelheid banden en rubber die aanwezig zijn, alarmering als er niemand op het terrein aanwezig is en het feit dat het terrein maar van één kant bereikbaar is. Verbeteringen zijn nodig. Dat behelst onder meer terugbrengen van de hoeveelheid rubber op het terrein en er voor zorgen dat de locatie vanaf twee kanten bereikbaar is.

Dat stelde een heel aantal van de circa vijftig aanwezige Almenaren niet gerust. Intentieafspraken zijn niet bindend, merkte een aantal van hen op. Dus welke garantie geeft dat voor de brandveiligheid? ,,Wij missen een stok achter de deur'', antwoordde Van't Erve. ,,We proberen op vrijwillige basis afspraken te maken. We zijn afhankelijk van medewerking van het bedrijf.''

Verplaatsen

Ook klonk het verwijt dat de gemeente het bedrijf daar nooit had mogen toestaan. Wethouder Bert Groot Wesseldijk (Gemeentebelangen) betwistte dat. Hij liet overigens doorschemeren dat de optie is bekeken om het bedrijf te verplaatsen, maar dat dat spaak is gelopen op de kosten.

Achterhoek