Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Brandstichter zorginstelling Eefde: ‘Ik was in de war door de medicatie’

De 33-jarige man die gisteren voor de rechtbank stond omdat hij in september brand stichtte in de instelling in Eefde waar hij zat, slikte daar lange tijd grote hoeveelheden kalmerende middelen die vervolgens veel te snel werden afgebouwd.

Dat zegt zijn vader, zijn advocate en hij zelf ook. ,,Ik heb er ontzettend spijt van en ben blij dat er geen gewonden zijn gevallen. Ik was in de war door de medicatie.”

Zijn vader vertelde na de zitting dat zijn zoon dagelijks 50 mg diazepam kreeg. Een dag voor de brand zei een begeleider hem dat zijn zoon erg onrustig was omdat de medicatie werd afgebouwd. Die zou zelfs zijn gehalveerd. Terwijl kalmeringsmiddelen heel voorzichtig moeten worden afgebouwd.

Handdoek

De verdachte zei voor de rechters dat hij zich die 21ste september gefrustreerd voelde. Hij werd voor een time-out naar zijn kamer gestuurd. Daar stak hij een jas en een handdoek in brand. Vervolgens ging hij weg.

Al gauw ging het brandalarm af. De begeleiding wist de vlammen zelf te blussen. Was er geen brandalarm geweest, dan had er gevaar kunnen ontstaan voor andere bewoners, aldus de brandweer.

De officier van justitie eiste een jaar cel voor de brandstichting met levensgevaar, plus tbs met voorwaarden tegen de verminderd toerekeningsvatbaar verklaarde verdachte.

Trauma's

De verdachte heeft een verstandelijke beperking en lijdt aan een vorm van autisme. Hij heeft trauma’s opgelopen die behandeld zouden moeten worden en is verslavingsgevoelig. Hij zat in Eefde aan de Meijerinkstraat in verband met een isd. Dat is een maatregel om stelselmatige daders twee jaar van de straat te krijgen en een behandeling aan te bieden. De verdachte heeft een lang strafblad met vooral diefstallen.

Dat de behandeling in Eefde niet lukte, wijt de raadsvrouw aan de medicatie. ,,Je kunt niet medicatie op medicatie op medicatie geven en dan zeggen: de therapie slaat niet aan.” 

Inmiddels is de medicatie bijna helemaal afgebouwd en ze ziet een andere cliënt. Dat zegt de vader van de verdachte ook. Hij is bereid zijn zoon onderdak te bieden. De advocate verzocht de rechtbank de geëiste voorwaardelijke tbs af te wijzen en het te houden op ambulante behandelingen van huis uit.

Uitspraak: over twee weken.

Achterhoek