Uitbater Jalbert Kuijper van recreatiebedrijf Love Bubbles mag uitbreiden van de gemeente Lochem, maar stuit op verzet van omwonenden. De bewoners van de nabijgelegen Lageweg zijn naar de Raad van State gestapt.
Volledig scherm
Uitbater Jalbert Kuijper van recreatiebedrijf Love Bubbles mag uitbreiden van de gemeente Lochem, maar stuit op verzet van omwonenden. De bewoners van de nabijgelegen Lageweg zijn naar de Raad van State gestapt. © Arjan Gotink

Buren in verzet tegen nieuwbouw Love Bubbles aan Klein Dochterense Schooldijk in Lochem

Bewoners van de Lageweg in Lochem zijn naar de Raad van State gestapt om uitbreiding tegen te houden van het recreatiebedrijf Love Bubbles aan de Klein Dochterense Schooldijk. De gemeenteraad van Lochem heeft in een bestemmingsplan geregeld dat uitbater Jalbert Kuijper vijf nieuwe recreatie-eenheden erbij mag bouwen.

Met drie bestaande units, in de woonboerderij en in twee bijgebouwen, staan er straks in totaal acht wellness-eenheden. Er mogen maximaal twee personen in een unit. Het belangrijkste object in zo’n unit is een gigabad omdat het draait om wellness, aldus Kuijpers. Van de gemeente Lochem mag hij een bestaande varkensschuur en paardenstal slopen om plaats te maken voor de nieuwbouw.

Niet legaal

Twee van de drie bestaande units zijn niet legaal. In het bestemmingsplan worden deze gelegaliseerd. Recent liep er een handhavingszaak tegen Kuijpers waarbij hij een zogeheten Lotus Bubble en een saunaton moest verwijderen.

Ernstige overlast

De buren, de familie Ossewaldt, ziet het met lede ogen aan. Zij vrezen voor ernstige overlast van stemgeluid, autoverkeer langs hun huis en rookoverlast van houtgestookte verwarming. Ze hebben lang tegen de gemeente moeten procederen om illegale zogeheten bubbles op het terrein van Kuijper weg te krijgen.

Recreatie-units

Dat is voor een belangrijk deel gelukt. In januari dit jaar maakte de Lochemse gemeenteraad echter een bestemmingsplan voor acht recreatie-units. De gemeente noemt het geen B&B meer maar een recreatiebedrijf. Volgens de gemeente tast een recreatiebedrijf het woon- en leefklimaat in de omgeving niet aan. Kuijper heeft toegezegd dat hij de nieuwe eenheden niet met hout zal stoken. Alles zal elektrisch worden opgewarmd. Uitspraak volgt.

Achterhoek